Европска унија ће на састанку министара спољних послова у понедјељак, 25. јануара, специјално разговарати о БиХ – рекла је Кристина Гаљак, портпарол шпанског предсједништва.

Kristina-Galjak-1Дио састанка биће посвећен мисији „Алтеа“ у БиХ – јавља дописник Срне из Брисела.

Савјет министара усвојиће закључке о будућој улози и циљевима Еуфорове „Алтеа“ операције, ослањајући се на то да је мисија постигла велики напредак у испуњавању циљева свог мандата и да је проводила одговарајуће војне и стабилизационе јске циљеве које налаже Дејтонски мировни процес.

Али, дио разговора о БиХ осим овог званичног дијела биће настављен и током ручка. Такви разговори су неформални у смислу да се након тога не издају закључци, али нису мање важни од званичних. О БиХ ће разговарати представници шпанског представништва и тим шефа дипломатије ЕУ Кетрин Ештон.

Ово ће бити велики европски разговор уочи састанка Савјета за провођење мира у БиХ у фебруару и размјена мишљења и ставова земаља чланица и Кетрин Ештон. Тема разговора биће краткорочна и дугорочна перспектива у БиХ, с акцентом на контекст изборне године у БиХ – најавио је европски дипломатски извор.

Свакако ће бити изражена забринутост због недостатка реформи и поручено свим странама да се одлуке високог представника прихватају, а не оспоравају – најавио је незванично новинарима европски дипломатски извор.

Ostavi poruku