Све мање наде за преживеле, спасилачке екипе приводе крају потрагу у уништеној престоници Порт-о-Пренсу. Најмање 61 радник УН погинуо у земљотресу на Хаитију. Страхује се да би укупан број жртава на Хаитију могао да буде 200.000.

Haiti-3Број погинулих радника Уједињених нација у земљотресу на Хаитију достигао је 61, што је највећи број који је светска организације изгубила у једној катастрофи у својој историји дугој 65 година, саопштили су њени званичници.

Међу радницима УН који су погинули у катастрофалном земљотресу 12. јануара, када су се срушиле зграде у којима су се налазили припадници мировне мисије на Хаитију, било је 25 цивила, 24 војника и 12 полицајаца, саопштио је портпарол УН Фархан Хак.

Страхује се да је у земљотресу који је погодио најсиромашнију земљу западне хемисфере погинуло 200.000 људи.

Око 400 хиљада бескућника биће смештено у привремене кампове у околини престонице, а у Холандију је стигло више од стотину деце с намером да буду усвојена.

Потрага за преживелима у уништеној престоници Порто Пренсу ближи се крају и спасилачки тимови појединих земаља већ су напустили Хаити. САД су раније саопштиле да очекују да ће се убрзо окончати фаза потраге за преживелима и да ће се прећи на друге фазе рашчишћавања престонице Хаитија која је у рушевинама.

Портпаролка Канцеларије УН за хуманитарну помоћ Елизабет Бирс истакла је да је циљ УН да пруже помоћ оним акоји су у потресу остали без кућа нагласивши је да је у главни град упућено 20.000 шатора који могу да приме до 100.000 особа, а да се још 20.000 шатора очекује.

Према последњим подацима, агенције УН процењују да је између 500.000 и 700.000 људи расељено у Порт-о-Пренсу.

Ипак, и поред свих напора, десетине хиљада људи и даље је на отвореном, без крова над главом, упозорено је из Канцеларије УН за хуманитарну помоћ.

Светски програм хране је на Хаити упутио помоћ од три милиона оброка за више од 200.000 угрожених. Циљ те организације је да наредне седмице дистрибуира 10 милиона оброка, односно да их сваког дана подели по 100.000.

Земљотрес који је погодио Хаити један је од најснажнијих у последњих стотину година и заправо је одраз глобалног пораста сеизмолошких активности на Земљи чији узрок још није познат, саопштили су научници са Руске академије наука. Хаити пролази кроз највећу хуманитарну кризу, а тачан број погинулих немогуће је утврдити.

У оквиру пројекта „Нада за Хаити“, данас почиње добротворна акција „Телетон“ коју ће водити Џорџ Клуни.

У земљотресу јачине седам степени по Рихтеровој скали, који је потпуно уништио главни град сиромашне карипске земље Порт-о-Пренс, 1,5 милиона људи постали су бескућници и, мада је помоћ почела да пристиже, и даље нема довољно хране, воде и лекова.

Ostavi poruku