Епископи Српске православне цркве за новог српског патријарха изабрали су Његово преосвештенство епископа нишког Иринеја.Irinej-Niski-1 Звона на Саборној цркви огласила су се око 14 часова и 20 минута, што је означило да је изабран 45. патријарх.

Новоизабрани патријарх Српске православне цркве Иринеј нишки рекао је да је његов избор била воља Божја и воља Светог архијерејског сабора.

„На ту часну и тешку дужност изабран сам уз помоћ браће архијереја са којима ћу заједно носити бреме и све проблеме“, рекао је владика Иринеј непосредно по избору.

Епископ бачки Иринеј Буловић је рекао на конференцији за новинаре да је нови патријарх изабран „апостолским жребом“ и да је било четири круга гласања.

Такође, је казао да је избор текао хармонично у атмосфери братске љубави свих учесника Сабора.

Интронизација новог патријарха биће сутра у Саборној цркви у девет часова, а накнадно у Пећкој патријаршији.

Поред Иринеја нишког у последњем кругу били су још и митрополит-црногорско приморски Амфилохије Радовић и епископ бачки Иринеј Буловић. Коверту са именом патријарха извукао је архимандрид Гаврило из манастира Лепавина у Хрватској.

Епископ нишки, Иринеј Гавриловић, рођен је у селу Видова код Чачка 1930. године. По завшетку гимназије, уписао се и завршио Богословију у Призрену, а потом и Богословски факултет у Београду. Пре 50 година, у манаситру Раковица, од његове светости Патријарха Германа, примио је монашки чин и добио име Иринеј.

Након тога на Свету Петку у цркви Ружица испод Калемегдана рукоположен је у чин јеромонаха. После постдипломских студија у Атини, постављен је за управника монашке школе у манастиру Острог.

По повратку у Призрен постављен је за ректора Призренске богословије. Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа његове светости патријарха српског са титулом епископа моравичког. Годину дана касније изабран је за епископа нишког где се налази 35 година.

1

Ostavi poruku