САД су данас позвале званични Пекинг да покрене истрагу о хакерским нападима на „Гугл“, због којих је највећи свјетски претраживач интернета запријетио да ће прекинути пословање у Кини.

Google-Kina-1Државни секретар Хилари Клинтон изјавила је да компаније попут „Гугла“ не треба да подржавају „политички мотивисану цензуру“.

Она је додала да Кина, заједно са Тунисом и Узбекистаном, појачава цензуру, преноси Би-Би-Си.

„Гугл“ је раније објавио да су хакери покушали да инфилтрирају свој софтверски код и пробију се у налоге електронске поште активиста за заштиту људских права.

Кина је саопштила да спор са „Гуглом“ не треба повезивати са односима читаве земље са САД. Државна агенција Синхуа пренијела је изјаву замјеника министра спољних послова да спор са интернетском компанијом не треба преувеличавати.

Клинтон је у говору у музеју новинарства у Вашингтону рекла да је интернет био „извор огромног напретка“ у Кини, али да би Пекинг требало да испита нападе на „Гугл“.

Она је додала да свака земља која ограничава слободан приступ интернету ризикује да изолује саму себе од напретка сљедећег вијека.

Ostavi poruku