Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić sutra bi trebalo da se pred Sudom BiH izjasne o krivici za terorizam, trgovinu oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.

Edis-Velic-1O krivici će se izjasniti i Muhamed Rustempašić i Edis Stroil koji se terete za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, kao i za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, saopšteno je iz Suda.

Optužnica tereti Rijada Rustempašića da je organizovao grupu čiji su članovi postali Handžić, Velić, Muhamed Rustempašić i Stroil, i da su oni nabavljali i posjedovali oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, te video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva.

Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvede napad na jedan od identifikovanih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH, što predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu, navodi se u saopštenju.

Početak ročišta zakazan je za 10.00 časova.

Ostavi poruku