Naslovna Vijesti RTRS sankcionisana sa 100.000 KM

RTRS sankcionisana sa 100.000 KM

0
Radio-Televizija Republike Srpske
Regulatorna agencija za komunikacije izrekla je Radio-Televiziji Republike Srpske /RTRS/ novčanu kaznu u iznosu od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61 UHF kanala na lokaciji Banjaluka – Pobrđe.

U saopštenju iz RAK-a navodi se da je ova agencija utvrdila da je RTRS prekršio Zakon o komunikacijama BiH, tako što je počeo sa digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj šemi 12. decembra 2009. godine, a od 17. decembra i sa emitovanjem programa „Jurop baj Satelit“, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom.

Takođe, RTRS nije postupio po nalogu RAK-a od 14. decembra 2009. godine da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu, kršeći time takođe Zakona o komunikacijama BiH, naveli su iz RAK-a.

Interna komisija Agencije je, razmatrajući ovaj slučaj, između ostalog, ustanovila da je RTRS prekršio standarde definisane u državnoj Strategiji o prelasku sa analognog na zemaljsko digitalno emitovanje (DTT Strategija), koju je Savjet ministara BiH usvojio 2009. godine, i koja jasno utvrđuje nadležnosti i obaveze institucija u BiH za prelazak sa analognog na zemaljsko digitalno emitovanje u skladu sa međunarodnim obavezama.

Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započeo korištenje frekvencije iz Digitalnog plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi sa obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radio konferencije – Ženeva 2006, navode iz RAK-a.

Iz Agencije navode da je RTRS pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustio da obavijesti korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

Za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top-boks“ koji se neće moći korisiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje, a podsjećamo da DTT Strategija predviđa emitovanje po standardu DVB-T sa MPEG4 kompresijom, navode iz RAK-a.

U saopštenju se dodaje da je Agencija, kao državni organ, zakonski zadužena da sprovodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH, koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da niti jedno fizičko ili pravno lice ne može koristiti frekventni spektar bez njenog odobrenja.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version