Национални савјет за сарадњу Србије са Хашким трибуналом послао је још средином децембра писмо Хашком трибуналу у коме је подржао захтјев одбране Веселина Шљиванчанина да се омогући преиспитивање правоснажне пресуде Шљиванчанину, изјавио је данас Срни директор канцеларије Националног савјета Душан Игњатовић.

Veselin-Sljivancanin-1Он је објаснио да Шљиванчанинова одбрана, због тога што је правоснажном пресудом првостепена пресуда преиначена на штету оптуженог, тражи да се преиспитивање пресуде дозволи не само због нових доказа и чињеница, како то експлицитно допуштају правила Хашког трибунала, него и из разлога погрешне примјене материјалног права.

Игњатовић је навео да се Шљиванчанинова одбрана обратила држави Србији и замолила да подржи захтјев да се омогући преиспитивање пресуде не само из разлога који су експлицитно дозвољени правилима Хашког трибунала.

„Сматрамо да тај захтев има смисла и да принципијелно треба омогућити преиспитивање пресуда, не само из разлога нових чињеница и доказа него да има разлога да се преиспита и са становишта примене права. Једноставно, било би мудро и правично омогућити да се одлука преиспита са свих аспеката“, рекао је Игњатовић.

Он је нагласио да је Национални савјет спреман да упути Хашком трибуналу тзв. „амикус бриф“ – поднесак суду у коме је наведено из којих разлога Србија сматра да у овом и сличним случајевима треба омогућити преиспитивање пресуде.

Према његовим ријечима, то има смисла и због чињенице да би Шљиванчанин, да му се суди у Београду или у Загребу, имао такву могућност – па би му то формално требало омогућити и у Хашком трибуналу.

Игњатовић је истакао како Национални савјет сматра да право преиспитивања пресуде треба дозволити не само у случају Веселина Шљиванчанина, него и у случају било ког другог окривљеног када се правоснажном пресудом првостепена пресуда преиначи на штету окривљеног.

„Овим Национални савет не жели да се меша у меритум поступка пред Хашким трибуналом, не утичемо на њихову одлуку о кривици нити о било чему другом. Једноставно, сматрамо да има смисла да се то омогући не само овој одбрани него и било којој другој“, рекао је Игњатовић.

Ostavi poruku