Grčki poljoprivrednici nastavili su blokadu puteva i graničnih prelaza uprkos pozivu Vlade da obustave proteste i pretnji tužilaštva podnošenjem krivičnih prijava.

Grcka-granica-1Poljoprivednici su, u namjeri da obezbijede veće subvencije, poljoprivednom mehanizacijom blokirali autoput Egnatiju, putni pravac prema Kavali, ali i oblast Tesalija u centralnoj Grčkoj.

Farmeri drže u blokadi i dva od četiri granična prelaza prema Bugarskoj – „Promahon-Kulata“ i „Eksohi-Ilinden“.

Atinski dnevnik „Ekspres“ piše da će Brisel zatražiti od grčke Vlade da ukine blokade i da omogući nesmetani prolaz robe i ljudi preko granice sa Bugarskom. Razlog je pismo bugarskog premijera Bojka Borisova kojim je zbog blokade grčko-bugarske granice protestvao kod predsjednika Evropske komisije Žoze Manuaela Baroza.

Protestno pismo Evropskoj komisiji zbog ovih blokada uputilo je i Evropsko udruženje prevoznika, piše ovaj list.

Zamjenik bugarskog ministra inostranih poslova Marin Rajkov izjavio je da će Bugarska tužiti Grčku zbog blokade granice sudu u Lukemburgu.

„Dnevno gubimo skoro tri miliona evra zbog protesta grčkih farmera koji rješavaju svoje probleme na račun bugarskih kolega“, rekao je u Sobranju bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov.

On je pozvao sve bugarske kompanije koje trpe štetu zbog blokade granice da to prijave Ministarstvu.

Bugarski ministar transporta Aleksandar Cvetkov rekao je da blokade mogu trajati i mjesec dana, zbog čega je naložio željeznici da se organizuje u slučaju da se prevoznici odluče na željeznički saobraćaj.

Ostavi poruku