Грчки пољопривредници наставили су блокаду путева и граничних прелаза упркос позиву Владе да обуставе протесте и претњи тужилаштва подношењем кривичних пријава.

Grcka-granica-1Пољоприведници су, у намјери да обезбиједе веће субвенције, пољоприведном механизацијом блокирали аутопут Егнатију, путни правац према Кавали, али и област Тесалија у централној Грчкој.

Фармери држе у блокади и два од четири гранична прелаза према Бугарској – „Промахон-Кулата“ и „Ексохи-Илинден“.

Атински дневник „Експрес“ пише да ће Брисел затражити од грчке Владе да укине блокаде и да омогући несметани пролаз робе и људи преко границе са Бугарском. Разлог је писмо бугарског премијера Бојка Борисова којим је због блокаде грчко-бугарске границе протествао код предсједника Европске комисије Жозе Мануаела Бароза.

Протестно писмо Европској комисији због ових блокада упутило је и Европско удружење превозника, пише овај лист.

Замјеник бугарског министра иностраних послова Марин Рајков изјавио је да ће Бугарска тужити Грчку због блокаде границе суду у Лукембургу.

„Дневно губимо скоро три милиона евра због протеста грчких фармера који рјешавају своје проблеме на рачун бугарских колега“, рекао је у Собрању бугарски министар пољопривреде Мирослав Најденов.

Он је позвао све бугарске компаније које трпе штету због блокаде границе да то пријаве Министарству.

Бугарски министар транспорта Александар Цветков рекао је да блокаде могу трајати и мјесец дана, због чега је наложио жељезници да се организује у случају да се превозници одлуче на жељезнички саобраћај.

Ostavi poruku