Najmanje 23 lica je poginulo, a 20 ranjeno u sukobima suparničkih grupa u zatvoru u gradu Durango, u istoimenoj državi na sjeverozapadu Meksika, saopšteno je iz meksičkog pravosuđa.

Meksiko-sukob-1„Potvrđeno nam je da su u sukobu poginula 23 lica. Sukob je izbio juče rano ujutro, a angažovani su i vojska, federalna policija, kao i pripadnici lokalnih snaga bezbjednosti. Situacija je bila pod kontrolom za manje od sat vremena“, izjavio je portparol lokalnog tužilaštva.

Meksički mediji objavili su da su u sukobu poginuli uglavnom pripadnici bande koja je specijalizovana za otmice.

Vlasti za sada ne znaju uzrok sukoba u zatvoru u kojem kaznu služi 1 800 zatvorenika. Policija je navela da u sukobi nije bilo vatrenog oružja, već su zatvorenici upotrebljavali improvizovano oružje i noževe.

Država Durango nalazi se u regionu koji se naziva „zlatni trougao“ Meksika, zajedno sa susjednim državama Sinaloa (Sinaloa) i Čivava (Chihuahua), gdje se ilegalno uzgajaju marihuana i mak, osnova za proizvodnju opijuma i heroina.

Sukobi i pobune u zatvorima u Meksiku nisu rijetka pojava, jer se članovi kartela droge i ostalih bandi sukobljavaju kako bi zaštitili svoju „teritoriju“.

U sukobu zatvorenika u zatvoru Gomez Palaćo u avgustu prošle godine poginulo je 20 lica, dok ih je 25 povrijeđeno. Pravosudni organi ovaj zatvor nazivaju „tempiranom bombom“, zbog čestih sukoba suparničkih bandi.

U martu prošle godine najmanje 20 zatvorenika ubijeno je tokom pobune u zatvoru u pograničnom mjestu Sidad Huarez (Ciudad Juarez).

Najmanje 21 lice je poginulo, a 20 je ranjeno u zatvoru Rejnoza u oktobru 2008. godine.

Ostavi poruku