Главни тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да није за рјешење да се архива Хашког трибунала пребаци у Сарајево или на било које друго мјесто на подручју бивше Југославије.Vladimir-Vukcevic-1„У Хагу је Трибунал УН и тој архиви мјесто је управо у централи или на мјесту које одреди сједиште УН. То је најбоље, неутрално и најприхватљивије решење за све државе. Важно је да сви правосудни органи буду у могућности да користе овај материјал за своје поступке“, рекао је Вукчевић „Гласу Српске“.

Говорећи о документацији коју је Тужилаштву Србије за ратне злочине доставио Савез логораша Републике Српске /РС/, Вукчевић је истакао да је више од 50 одсто пријава већ предмет обраде и да треба времена за обраду материјала, јер у укупно 300 пријава има више од 22 000 потенцијалних извршилаца ратних злочина.

„Оно што ме чини узнемиреним јесте чињеница да постоји доза политике у овом случају, а никада нисам пристао да ме било ко користи као инструмент“, нагласио је Вукчевић.

Према његовим ријечима, одредбе Дејтона и нови Уговор о међународној правној помоћи, као и нове одредбе Закона о кривичном поступку о могућности уступања предмета, дају знатно више могућности него раније.

Ostavi poruku