Предсједник Србије Борис Тадић неће 18. фебруара доћи у Загребу на инагурацију новоизабраног предсједника Хрватске Иве Јосиповића, ако буде присутан предсједник Косова Фатмир Сејдиу, речено је Срни у кабинету предсједника Србије.

tadic-i-josipovic„Наш став је познат. Тадић неће ићи на Јосиповићеву инаугурацију, уколико на њој буде и председник Косова Фатмир Сејдиу“, истичу у кабинету предсједика Србије.

Тадић је раније изјавио да неће присуствовати инаугурацији Јосиповића, ако тој свечаности буде присуствовао Сејдију, јер би то значило да Србија на индиректан начин признаје независност Косова.

Портпарол предсједника Косова Џавит Бећири данас је потврдио да ће Сејдиу присуствовати инаугурацији Јосиповића.

Бећири је у Приштини рекао новинарима да је за предсједника Косова у то вријеме резервисан и хотел, тако да је неспорно да ће он присуствовати свечаности у Загребу.

Из Загреба је саопштено да изостанак Тадића на инаугурацији новоизабраног хрватског предсједника не би требао да битно утиче на односе двије државе.

„Новоизабраном предсједнику би било драго да дође и Тадић, а добродошли су сви они које смо позвали“, рекла је портпарол Јосиповићеве канцеларије Даница Јуричић-Спасовић.

Она је за хрватске медије навела да су на инаугурацију позвани сви државници са којима Хрватска има дипломатске односе.

Ostavi poruku