Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Никола Шпирић изјаснио се против одржавања референдума о независности Републике Српске, Nikola-Spiric-1јер нема подршку изван српског ентитета, и критиковао бошњачке политичаре због односа према РС.

„РС би могла функционисати као мотор БиХ. Зашто РС не би могла бити нешто као Баварска у Немачкој. Али ако нема пута у Европску унију за БиХ онда се развијају друге алтернативе. На пример верски паралелизам или радикализам, односно покушај стварања исламске државе“, истакао је он.

Милорад Додик жели да убрза пут у ЕУ и онда поставља логично питања. Ако су Бошњаци пасивни, можда им се и не жури да приступе ЕУ, рекао Шпирић у интервјуу бечком дневнику „Стандард“.

Упитан да ли подржава референдум о отцепљењу од БиХ Шпирић је казао да је потребно бавити се питањима ЕУ, а не темама како што је референдум.

„И уопште шта би значио референдум, ако га нико не би подржао“, упитао је он.

Према његовим речима, иако би градјани РС подржали такав референдум, за такво решење би била потребна подршка савезника изван РС.

„Кад год Додик то помиње, он то чини зато што неко други негира постојање РС. Ако се жели очувати интегритет БиХ онда се мора ојачати одговорност медју бошњачким лидерима.

Ostavi poruku