Предсједник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић рекао је данас да РС и њени представници поштују и не доводе у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ, због чега су тврдње појединаца о тобожњим сецесионистичким намјерама РС апсолутно нетачне и представљају класичну замјену теза.

Rajko-Kuzmanovic-2Кузмановић је на састанку са амбасадором Русије у БиХ Александром Боцан-Харченком на Јахорини истакао да РС остаје привржена Дејтонском споразуму и европском путу БиХ, али и одлучна да сачува свој уставни положај и овлашћења, саопштено је из Кузмановићевог кабинета.

Предсједник РС и руски амбасадор констатовали су да уставне промјене у овој години нису приоритет, већ низ конкретних политичко-економских питања, као што су рјешавање питања подјеле државне имовине као услова за затварање ОХР-а, испуњавање преосталих обавеза за либерализацију визног режима и усвајање Закона о попису становништва.

Кузмановић је поновио да је високи представник, доносећи одлуке о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у Суду и Тужилаштву БиХ, изашао из оквира овлашћења која су му дата Дејтонским споразумом.

„Будући да високи представник није прихватио аргументе и ставове највиших извршних и законодавних органа и институција РС, њени представници одлучни су да свим демократским, легалним и легитимним институционалним механизмима, заштите уставни положај и интересе РС“, рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да у том смислу треба посматрати намјеру да се грађанима РС пружи могућност да се на референдуму изјасне о одлукама високог представника и привржености Дејтонском споразуму.

Ostavi poruku