Некадашњи предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић уложио је жалбу поводом одбијања његовог захтјева да се британски адвокат Ричард Харви разријеши дужности његовог браниоца у приправности, објављено је данас у Хашком трибуналу.

Radovan-Karadzic-3Од жалбеног вијећа Караџић тражи да поништи спорну одлуку претресног вијећа, а да секретару Трибунала наложи да му достави листу са именина адвоката, са које би сам могао да изабере ко би га заступао у судници, у случају да судије процијене да је то неопходно, будући да Караџић наставља да се сам брани.

Караџић у жалби наводи да је судско вијеће погријешило тиме што је одбило да уважи одлуке жалбеног вијећа у случају Војислава Шешеља, а да је секретар, одлуком о постављењу Харвија, прекршио одредбе Статута трибунала, према којима оптуженом треба да буде достављења листа бранилаца, са које он може да изабаре једног.

Караџић наводи да му није објашњено ни због чега се на листи адвоката коју му је секретар предочио нису била имена адвоката из Београда Бранислава Тапушковића и Томе Филе.

Караџић је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања. Наставак суђења се очекује 1. марта, а претходно ће се Караџић појавити у судници на статусној конференцији 28. јануара.

Ostavi poruku