Кинеске власти наредиле су биоскопима да прекину приказивање холивудског хита „Аватар“, због бојазни да би гледаоци могли да поистовјете филмску причу са судбином Кинеза који штите своју културу и имања од државе и предузетника.

F004Два биоскопа објавила су да ће прекинути приказивање дводимензионалне верзије „Аватара“, иако је филм веома популаран. Биоскопи ће задржати на репертоарима тродимензионалну верзију овог научнофантастичног филма.

Лист „Чајна дејли“ пише да је „Аватар“ од премијере 4. јануара у Кини зарадио 40 милиона долара.

Многи коментатори сматрају да је одлука о забрани политичке природе, јер би филмска борба имагинарног народа Нави могла да се упореди са судбином присилнo расељених Кинеза ради реализације државних или приватних пројеката.

„За публику у другим земљама, такво брутално протјеривање је нешто што се дешава изван њиховог поимања. То може да се деси само на другој планети, или у Кини“, оцијенио је популарни блогер Хан Хан.

Званичници задужени за културу такође желе да осигурају успјех високобуџетног филма о животу социјалистичког филозофа Конфучија, чије приказивање подржава држава.

Кина дозвољава да се годишње у њеним биоскопима прикаже само 20 страних филмова.

Извор: Срна

Ostavi poruku