Бивша предсједница Републике Српске /РС/ Биљана Плавшић оцијенила је да у Хашком трибуналу недостаје правде, јер су се, давно, према нечијим директивама, опредијелили да су у протеклом рату Бошњаци жртве, а Срби злочинци, и то ће извести до краја и испечатирати оптужнице и пресуде.

Biljana-Plavsic-1Плавшићева је за Радио-телевизију Републике Српске навела да су се представници Хашког трибунала у току суђења наслушали шта је за вријеме рата рађено Србима, али да ништа нису предузели.

„Када сам признала кривицу руководила сам се само истином, а истину сам говорила и када сам рекла да нисам одговорна“, рекла је Плавшићева.

Она је појаснила да је након годину и пет мјесеци упознавања са материјалима оптужнице, увидјела да су Срби починили злочин, иако као члан Предсједништва за то није знала.

„Било ми је тешко суочити се са чињеницом да су Срби чинили злочине, нешто што њиховој традицији не припада, јер су кроз све ратове витешки прошли. Увјерила сам себе да су Срби напустили вјеру и своју традицију“, додала је Плавшићева.

Она је истакла да је у односу на друга зла, етничко чишћење на овим просторима прати сваки рат, али се то раније називало избјеглиштво.

Плавшићева је нагласила да је нико није могао спојити са оним за шта је оптужују, сем чињенице да се то дешавало док је она била члан Предсједништва.

Бивша предсједница Републике Српске истакла је да није имала дилему да ли треба да оде у Хаг, јер није хтијела да због ње испашта народ или макар и један појединац.

„Знала сам да ће недолазак сваког од нас неко платити, народ или неки појединци. Никада нисам хтијела некога на тај начин повриједити или да неко испашта због мене“, рекла је Плавшићева и нагласила да је била свјесна посљедица.

Извор: Срна

Ostavi poruku