Рукометне репрезентација Србије и Исланда играле су у Линцу нерешено 29:29 (11:15), у утакмици првог кола Б групе првенства Европе, које се од 19. до 31. јануара одржава у Аустрији.

rukomet-srbija-2Најефикаснији у тиму Србије био је Момир Илић са седам голова, док је Марко Станковић постигао шест. Одличну партију пружио је и голман Дарко Станић, који је имао много одбрана, укључујући и седмерац који је изведен на крају утакмице, када је већ истекло време.

Исланђани су играли много брже и сигурније у првом полувремену и брзо су дошли до три гола предности, 3:0.  Србија је имала проблема у одбрани и није спречавала контранападе Исланда. „Орлове“ је у игри одржао Станић, који је бранио и зицере и седмерце и спречио је да се разлика повећа на више од четири гола, колико је било на полувремену.

У другом делу у игру је ушао Иван Станковић, новајлија у репрезентацији, и брзо показао зашто је позван. Постигао је шест голова из шест покушаја и уз стандардно доброг Илића одржаваоСрбију на три до четири гола заостатка.

Исланд је сигурно одржавао предност, а најефикаснији био је Арнор Атлансон, који је косристио „рупе“ у одбрани Србије, које су настајале када су га ривали остављали самог јер су бранили Валура Гуђона Сигурдсона и Олафура Стефансона.

Финиш меча донео је праву драму. Исланд је минут и по пре краја водио са 29:26, али тада као да је стао. Прво је Жарко Шешум приближио Србију на два гола заостатка, а онда је минут пре краја Алем Тоскић смањио разлику на само један гол.

Станић је имао још једну одбрану у том периоду, али су и играчи Исланда промашивали гол. Неких 30 секунди пре краја утакмице Ненад Вучковић је донео Србији изједначење, прво на утакмици.

Србија се грчевито бранила у последњих 10 секунди, али је направила прекршај буквално на истеку времена. Утакмица је била завршена, али је досуђен седмерац за Исланд.

Њега је извео Снори Стајн Гуђонсон, који је у првом полувремену промашио најстрожу казну. Станић је одбранио његов први шут, али је играч дохватио одбијену лопту и шутирао још једном, а голман Србије је ногом одбранио и тај покушај и послао лопту ван терена.

Освојен бод изазвао је велико славље српске репрезентације, иако је меч одиграла испод очекивања и најава.

Србија је имала подршку са трибина групе навијача, међу којима се налазила и министарка спорта Снежана Самарџић Марковић. Она је меч гледала у друштву сина, обучена у тренерку и дрес репрезентације.

Наши рукометаши наредну утакмицу играју 21. јануара против званичног првака Европе, селекције Данске, која је у првом мечу савладала Аустрију са 33:29.

Ostavi poruku