Аустралијска полиција је објавила да је за 11 особа забрањен даљи долазак на Аустралијан опен након нереда направљених првог дана турнира.

Hrvatski-huligani-2Свих 11 особа је хрватског поријекла, пренијели су хрватски медији. Ови хулигани били су најватренији међу шездесетак Хрвата који су пратили меч имеђу Хрвата Иве Карловића и Чеха Радека Штепанека. Према извјештајима аустралијских медија, навијачи су палили бакље, пријетили другим навијачима, те стајали на столицама, а два навијача су зарадила пријаве. Један због шверцовања „бенгалке“, а други због вријеђања.

„Рекли смо да нећемо толерисати инцидентно понашање и то смо показали овом акцијом. Врло брзо смо осигурали ред и наставак меча. Навијачи који су уклоњени са стадиона нису добродошли да се врате“, рекао је Џок Мензел из обезбјеђења турнира.

У осталим инцидентима прије мечева хрватским навијачима забрањен је улаз након напада и пљувања једног фоторепортера који је покушао да их фотографише.

„Ударили су ме у главу и попљували. Заиста нисам тако нешто очекивао извјештавајући са спорта као што је тенис. Ту смо сви навикли да се људи долазе забавити, а не правити проблеме. Чини м се да су хрватски навијачи дошли искључиво како би правили нереде“, рекао је Крејг Бороу, фоторепортер „Хералд Суна“.

Једној другој групи хрватских навијача полиција није дозволила улазак на стадион, такође због бакљи, које су упаљене ван објекта.

Ово није први случај нереда у Мелбурн парку. Прошле године 30 људи је ухапшено због нереда српских и бх. навијача, а проблеме су правили и Грци. Првог дана турнира 2007. године више од 150 људи избачено је с турнира због туче, а у главном се радило о Хрватима и Србима. Ни претходни турнир није прошао без инцидената, тада је полиција користила спрејеве и пендреке како би осигурала турнир од сукоба навијача.

О проблемима организатора турнира с етничким групама које се сада већ традиционално скобљавају у Мелбурн парку писао је и „Тхе Тимес“ у извјештају под насловом „Аустралијан Опен поново захватио хулиганизам“.

Прије почетка турнира аустралијска полиција је објавила да је спремна за нове навијачке нереде. У односу на претходне године појачан је видео-надзор широм комплекса, тако да је полицији лакше да приведе изгреднике и да их казни. Међутим, ни појачане мјере безбједности нису спријечиле навијаче да дивљају.

Карловић је послије велике борбе која је трајала скоро четири сата елиминисао Штепанека, који је био постављен за 13. носиоца. Хрватски тенисер је меч добио резултатом 2:6, 7:6 (5), 6:4, 3:6, 6:4, а у сљедећем мечу ће играти са бољим из дуела Жулијен Бенето (Француска) – Давид Гуез (Француска). Овај меч је прекинут при вођству Гуеза од 4:0 у првом сету. Побједу је забиљежио и Иван Љубичић (24. носилац) из Хрватске који је 16-годишњег Аустралијанца Џејсона Кублера савладао са 6:1, 6:2, 6:2. Његов наредни противник биће побједник меча између Американца Мардија Фиша и Казахстанца Андреја Голубева. Осим нереда навијача први дан турира покварила је киша због које нису завшени или почели неки мечеви.

Српкиња Јелена Јанковић и Моника Никулеску нису ни почеле меч, а за изненађење се побринула Марија Кириленко из Русије која је побиједила сународницу Марију Шарапову (14) са 7:6 (4), 3:6, 6:4. (Агенције)

Резултати

Резултати 1. кола: Тенисерке: Алиса Клејбанова (Рус, 27) – Јелена Докић (Аус) 6:1, 7:5, Ким Клајстерс (Бел, 15) – Валери Тетро (Кан) 6:0, 6:4, Динара Сафина (Рус, 2) – Магдалена Рибарикова (Свк) 6:4, 6:4, Жистин Енан (Бел) – Кирстен Флипкенс (Бел) 6:4, 6:3, Светлана Кузњецова (Рус, 3) – Анастасија Родионова (Аус) 6:1, 6:2. Тенисери: Енди Мареј (В.Бр, 5) – Кевин Андерсон (ЈАР) 6:1, 6:1, 6:2, Рафаел Надал (Шпа, 2) – Петер Лучак (Аус) 7:6 (0), 6:1, 6:4, Енди Родик (САД, 7) – Тиемо де Бакер (Хол) 6:1, 6:4, 6:4, Хуан Мартин дел Потро (Арг, 4) – Мајкл Расел (САД) 6:4, 6:4, 3:6, 6:2, Вејн Одесник (САД) – Блаж Кавчић (Сло) 4:6, 6:1, 6:4, 6:2.

Ostavi poruku