Авион компаније „Аустриан ерлајнз“ на линији Београд – Беч принудно слетео на Аеродром „Никола Тесла“ због индикације о пожару. Путници евакуисани. Нема повређених.

Aerodrom-Nikola-Tesla-1Приликом полетања авиона компаније „Аустриан ерлајнз“ за Беч са београдског ареодрома „Никола Тесла“, пилоти у авиону због индикације о пожару, зауставили су летелицу и евакуисали путнике.

Одмах по стартовању мотора, а веома близу аеродромске зграде, пилот је приметио дим на спољњем делу трупа и том приликом путнике је замолио да приступе процедури хитно напуштања авиона у таквим ситуацијама.

Реаговала је аеродромска служба обезбеђења, а ватрогасна кола су била у приправности.

У авиону није било панике, а да би се извршила евакуација спуштени су такозвани тобогани од врата ка земљи преко којих су путници, у року од 20-ак минута, без последица напустили авион.

„Из безбедносних разлога наш пилот је одлучио да евакуише путнике одмах. Сви путници су доброг здравственог стања. Авион ће бити детаљно прегледан да би се испитао овај инцидент“, рекла је Виолета Поповић из „Аустриан ерлајнз“.

Део путника који су летели само до Беча одлетео је у 16.50 часова редовном линијом ЈАТ-а, док ће путницима који настављају ка даљим местима бити обезбеђени летови других авиокомпанија.

У авиону је било 83 путника и пет чланова посаде.

Авион „фокер 100“ спада у ред поузданих летелица, а његови мотори налазе се веома близу трупа авиона и путничке кабине.

Неки од пилота ЈАТ-а кажу да је то можда и био повод да се пилот одлучи за овако брзу и ефикасну евакуацију, пошто је ризик у случају пожара мотора велики.

Ostavi poruku