Američki vojni helikopteri spustili su se danas u dvorište zemljotresom porušene palate predsjednika Haitija u Port o Prensu, a vojnici su počeli da istovaraju opremu, vodu i zalihe hrane, izjavili su očevici.

Haiti-1U akciji učestvuje dvadesetak helikoptera sa vojnicima u punoj ratnoj opremi, koji uspostavljaju isturenu bazu u palati, prije nego što podijele pomoć lokalnom stanovništvu.

Stotine ljudi koji poslije zemljotresa žive na otvorenom u blizini palate okupili su se ispred metalne barijere ispred palate u očekivanju da će dobiti pakete pomoći.

„Ne znamo tačno šta će da rade, ali mislim da su došli da nam pomognu i zato su dobrodošli. U običnim okolnostima ne bismo željeli da vidimo kako se strana vojska iskrcava u našoj zemlji, ali njihovo prisustvo je neophodno, imajući u vidu užasnu situaciju u kojoj se nalazimo“, izjavio je jedan od okupljenih građana.

Više od 11 000 pripadnika američke vojske nalazi se na terenu na Haitiju, na brodovima ili na putu ka ovoj karipskoj zemlji.

Američki oficiri kažu da vojska ima humanitarnu misiju i da treba da osugura veliku međunarodnu operaciju distribucije humanitarne pomoći za žrtve razornog zemljotresa. Komandanti naglašavaju da je vojska spremna i da održava red u Port o Prensu, ukoliko je to neophodno.

Predsjednička palata u Port o Prensu je teško oštećena u zemljotresu 12. januara, u kome je, prema procjenama vlasti, poginulo oko 200 000 ljudi.

Predsjednik Rene Preval upravlja vladom iz policijske stanice nedaleko od aerodroma.

Izvor: Srna-Rojters

Ostavi poruku