„Аватар“ Џејмса Камерона освојио је две награде „Златни глобус“ – за најбољу драму и најбољу режију. Најбољи глумац у категорији драме Џеф Бриџис, а најбољу глумица Сандра Булок. Награде за најбоље глумце у комедији или мјузиклу освојили Мерил Стрип и Роберт Дауни Јуниор.

F003Свечана церемонија доделе признања „Златни глобус“, којим Удружење страних новинара акредитованих у Холивуду награђује најбоља филмска и телевизијска остварења, одржана је протшле ноћи 67. пут, у хотелу „Беверли Хилтон“ у Лос Анђелесу.

Научнофантастични филм „Аватар“ Џејмса Камерона добитник је два „Златна глобуса“ – за најбољу драму и за режију.

„‘Аватар’ од нас тражи да увидимо да је све повезано, сва људска бића, као и сви ми са Земљом. И ако је потребно да одете до друге измишљене планете како бисте ценили ово чудо од света које имамо, знате, то је чудо филма, то је магија“, рекао је Камерон о филму који је у свету до сада зарадио 1,6 милијарди долара.

Камерон је одао признање и својој бившој супрузи Кетрин Бигелоу, редитељки филма „The Hurt Locker“, рекавши да је награду за режију требало да добије управо она.

„Мамурлук у Вегасу“ проглашен је за најбољу комедију/мјузикл.

Џеф Бриџиз добио је награду за најбољег глумца у драми „Crazy Heart“ (Лудо срце), у којој игра кантри певача алкохоличара.

Награда за најбољу глумицу у драми припала је Сандри Булок за филм „The Blind Side“ (у спортском жаргону „Мртви угао“).

Мерил Стрип награђена је за најбољу главну улогу у комедији/мјузиклу, за филм „Џули и Џулија“, док је за најбољег глумца у комедији проглашен Роберт Дауни Јуниор за „Шерлока Холмса“.

Аустријски глумац Кристоф Волц, који је тумачио лик крвожедног нацисте у филму „Проклетници“ Квентина Тарантина, добио је награду за најбољу мушку епизодну улогу.

Признање за најбољу женску епизодну улогу припало је Мо’Ник за филм „Precious“ Лија Данијелса.

Филм „До неба“ проглашен је за најбољи анимирани филм. Награду за сценарио добили су Џејсон Рајтман и Шелдон Тарнер за филм „У ваздуху“.

„Бела трака“ Аустријанца Михаела Ханекеа добила је „Златни глобус“ за најбољи страни филм.

Мартин Скорсезе добио је награду за животно дело „Сесил Б. Де Мил“, коју су му уручили његови дугогодишњи сарадници Роберт де Ниро и Леонардо ди Каприо.

Домаћин свечаности био је британски глумац Рики Џервејз.

Златни глобуси, које додељује удружење страних новинара акредитованих у Холивуду, најчешће су поуздан показатељ пред доделу Оскара, која је ове године заказана за 7. март.

Ostavi poruku