Slecinger o BIH

0

Američki ekspert za Balkan Martin Slecinger rekao je BiH nikada ne može da bude istinski jaka država kojom se upravlja iz centra, ali da može da bude jača i efektnija nego što je sada.

„Suština problema je u pogrešnom uvjerenju mnogih Bošnjaka da, poslije svega što se dogadjalo u ratu, cjela Bosna treba da bude njihova zemlja. To nije ispravan pristup.Hrišćanstvo je na bosanskom tlu starije od islama. Bosna nikad ne može da bude istinski jaka država kojom se upravlja iz centra, ali sasvim sigurno može da bude jača i efektivnija nego što je sada“, ocijenio je Slecinger.

On smatra da u BiH treba nastaviti ono što je započeto u Dejtonu i da je neophodan, još jedan Dejton uz učešće velikih sila, sa SAD, ali bi liderstvo ovoga puta trebalo da bude na strani EU.

„Kompromis je dakle u tome da Srbi prepuste neke od svojih lokalnih nadležnosti, posebno oko policije, možda delom i u vojnim poslovima… Situacija u kojoj oni neće prihvatati previše naređenja iz Sarajeva će ostati, ali neka bi mogla da budu prihvatana, ako i u Sarajevu budu srpski predstavnici koji nisu uvek preglasani“, rekao je Slecinger za beogradsku „Politiku“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version