Амерички експерт за Балкан Мартин Слецингер рекао је БиХ никада не може да буде истински јака држава којом се управља из центра, али да може да буде јача и ефектнија него што је сада.

Martin-Slecinger-1„Суштина проблема је у погрешном увјерењу многих Бошњака да, послије свега што се догадјало у рату, цјела Босна треба да буде њихова земља. То није исправан приступ.Хришћанство је на босанском тлу старије од ислама. Босна никад не може да буде истински јака држава којом се управља из центра, али сасвим сигурно може да буде јача и ефективнија него што је сада“, оцијенио је Слецингер.

Он сматра да у БиХ треба наставити оно што је започето у Дејтону и да је неопходан, још један Дејтон уз учешће великих сила, са САД, али би лидерство овога пута требало да буде на страни ЕУ.

„Компромис је дакле у томе да Срби препусте неке од својих локалних надлежности, посебно око полиције, можда делом и у војним пословима… Ситуација у којој они неће прихватати превише наређења из Сарајева ће остати, али нека би могла да буду прихватана, ако и у Сарајеву буду српски представници који нису увек прегласани“, рекао је Слецингер за београдску „Политику“.

Ostavi poruku