Otkako je dobio otkaz na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, ime Mehe Kodre nije se često pojavljivalo u medijima.

Meho-Kodro-1Legendarni napadač Veleža i Real Sosijedada, čovjek koji je nastupao i za Barselonu, Tenerife, Alaveš i Makabi, te nosio kapitensku traku u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, nakon sukoba s čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, odnosno otkaza kojeg je dobio u proljeće 2008. godine, povukao se u svoj sadašnji dom u San Sebastijanu. U ovom prelijepom baskijskom gradu na obalama okeana Meho Kodro uživa status legende.

Danas je trener juniorske selekcije Real Sosijedada.

„Istina, nema me mnogo u medijima. Znate moje mišljenje, ne volim mnogo govoriti o stvarima koje se dešavaju kada sam daleko. Nisu se ni novinari iz BiH pretrgli u pozivima“, kroz smijeh nam je kazao na početku razgovora Kodro.

NN: Ipak, kada je došlo vrijeme za kandidaturu za novog selektora pojavilo se i Vaše ime?

KODRO: Da, ali moram reći da se radilo o najobičnijoj spekulaciji. Spominjali su me isključivo novinari, ali moj stav je bio jasan i prije toga. Rastao sam se s ljudima u Savezu zbog načina na koji su radili. Ti su ljudi i danas na istim pozicijama, rade na isti način, tako da je suludo govoriti o mom angažmanu kada je u pitanju selektorsko mjesto. I da sam dobio ponudu, vjerujte da ne bih ni razmišljao o njoj – automatski bih je odbio.

NN: Ipak, u trenucima kada ste odlazili iz reprezentacije kao selektor, poručili ste kako Vaš posao nije završen i kako ćete se jednog dana vratiti?

KODRO: To je istina i to i sada mislim i tvrdim. Kada sam se počeo baviti trenerskim poslom, jedna od želja mi je bila da s reprezentacijom svoje zemlje napravim veliki rezultat. U svom prvom pokušaju, nažalost, zbog svih okolnosti nisam uspio. Ali, sada se upravo zato osjećam kao da sam ostao nedorečen, nedovršenog posla. I zato i sada mislim, i nadam se, da ću jednog dana voditi našu reprezentaciju. No, to se sasvim sigurno neće desiti dok je situacija u bh. fudbalu, odnosno našem savezu, takva kakva jeste.

NN: Miroslav Blažević, ako uporedimo spisak kojeg ste Vi sačinili za utakmicu s Makedonijom ili Japanom, nije previše mijenjao selekciju BiH, a uspio je ostvariti plasman u baraž. Vjerujete li da biste napravili jednak rezultat?

KODRO: Da nisam vjerovao u igrače i selekciju koju imamo nikada se ne bih ni prihvatio tog posla. Čvrsto sam vjerovao da imamo kvalitetu da igramo na Svjetskom prvenstvu i kada sam zajedno sa svojim pomoćnicima ušao u taj posao, ušao sam s ciljem da se plasiramo na SP. Ne mogu tvrditi da bih napravio isti ili bolji rezultat, to zavisi od mnogobrojnih stvari, ali stojim iza toga da imamo kvalitetu da pravimo velike rezultate

NN: Novi selektor je Safet Sušić, koji računa na imenima gotovo istu, ali ipak iskusniju selekciju?

KODRO: Kao što sam već rekao, ne volim komentarisati stvari iz daljine. Pratim koliko mogu, ali nije moje da govorim o stvarima iz Španije. Ipak, vjerujem kako je Sušić u stanju napraviti dobar posao – radi se o velikom igraču, ima na raspolaganju dobru ekipu i nadam se i navijam za dobar rezultat. No, i ranije sam govorio da ime selektora nije najvažnije u našem reprezentativnom fudbalu, nadam se da će se to promijeniti.

NN: Danas ste trener mlađih selekcija Real Sosijedada, kakvi su planovi za budućnost?

KODRO: Moram priznati, prije svega, da mi je u San Sebastijanu jako lijepo, i da volim raditi s mladim igračima. Ipak, moje ambicije da budem prvi trener neke ekipe ostaju i dalje. S obzirom na činjenicu da sam ovdje, da sam već dugo u Realu, čini mi se logičnim da nekada vodim taj tim s klupe, a iskreno, to mi je i želja.

NN: To se, ako je suditi po rezultatima Reala, neće desiti tako skoro…

KODRO: U pravu ste (smijeh). Šalu na stranu, Real je prošle sezone nesretno ispustio plasman u Primeru, i nadam se da im se to ove sezone neće desiti. Igraju dosta dobro, stalno su u vrhu, no Segunda je specifična, dosta izjednačena, jedan kiks može vas baciti u probleme. Ipak, nadam se da će ostati u dobroj formi i da će izboriti plasman u Primeru. Real Sosijedad je čak i u španskim okvirima veliki klub i zaslužuje nastup među najboljima.

NN: Nezaobilazna tema bilo kakvog razgovora s Vama je i Velež. U „rođenim“ ste počeli svoju igračku karijeru, i danas ste snažno vezani za crveni dres.

KODRO: Velež je prva fudbalska ljubav i to će uvijek ostati. Pokušavam saznati što više, nešto preko Interneta, nešto preko prijatelja. Drago mi je da konačno igramo dobro, da smo u vrhu, da imamo šanse za plasman u Evropu. Očito da Abdulah Ibraković radi dobro, treba mu dati podršku, njemu i svima koji trenutno rade u Veležu, jer se zna da je to izuzetno težak posao.

NN: Hoće te li se jednog dana vratiti u domovinu i isprobati možda baš na klupi Veleža?

KODRO: Iako to u ovom trenutku ne izgleda tako vjerovatno, nije ni nemoguće da se desi jednog dana. Volim svoj grad, volim Velež i volio bih jednog dana kao trener i voditi taj klub, zašto da ne?

Otkaz zbog Irana

Kodro je otkaz na mjesto selektora reprezentacije BiH dobio 16. maja 2008.

Na tu dužnost je došao 5. januara, a razlog otkaza je prijateljska utakmica koju je BiH trebalo da odigra protiv Irana u Teheranu. Kodro je odbio da oputuje na tu utakmicu jer ju je smatrao potpuno nepotrebnom u nacionalnom itinereru, ali tako nije mislio i Izvršni odbor N/FS BiH koji mu je uručio otkaz.

U junu 2008, u znak protesta zbog smjene Kodre s mjesta selektora reprezentacije BiH, je organizovana revijalna utakmica „Kodro, Bola i prijatelji“ pod sloganom „Spasimo bh. nogomet“.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavi poruku