Španski ambasador u BiH Alehandro Alvarzgonzales San Martin izjavio je da je BiH, ukoliko želi članstvo u EU, potreban novi, dobro izbalansiran, demokratski i funkcionalan ustav, za čiju primjenu neće trebati spoljni arbitri.

Spanski-ambasador„Evropska unija postavlja samo dva uslova koje podržava ne samo međunarodna zajednica već, kao što vjerujem, a što je još važnije, i narod ove zemlje, a to su demokratski i u potpunosti funkcionalan ustav“, rekao je San Martin u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA.

On je istakao da bez funkcionalnosti ni jedna vlada neće moći da postigne prosperitet, bezbjednost i stabilnost u BiH i dodao da jedini arbitar u budućnosti BiH mora da bude Ustav i institucije koje iz njega proističu.

„Da bi se to dogodilo veza OHR-a sa dejtonskim Ustavom mora biti transformisana i izmjenjena u jedan dobro balansirani Ustav za čiju primjenu neće trebati spoljni arbitri, a koji će se bazirati na legitimnosti postignutoj voljom naroda izraženoj kroz izabrane predstavnike, koji će u potpunosti poštovati različite senzibilitete naroda u BiH“, rekao je San Martin, čija zemlja od 1. januara predsjedava EU.

On je rekao da je međunarodna zajednica spremna da pomogne i posreduje među političkim akterima u BiH, ali da je odgovornost na njima.

„Svaki pregovori o reformi ustava treba da sadrže određeni stepen velikodušnosti i lojalnosti koji bi vodili opštem konsenzusu. Uvjeren sam da su političari u BiH, izvan političke ili izborne retorike, spremni da pokažu fleksibilnost i zrelu odgovornost prema svom narodu“, rekao je španski ambasador.

San Martin je istakao da će Španiji biti drago da bude od pomoći, a to znači otvorena vrata za svaki sastanak političkih lidera BiH, bilo da se radi o ustavnim reformama ili nekom drugom pitanju, odbacujući informacije da je Madrid najavio sastanak sa liderima BiH u februaru. „Španija nije najavila takav sastanak“, rekao je San Martin.

On je naveo da zvanični Madrid podržava ideju integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, dodajući da to nije samo pitanje političke volje bilo koje strane već pitanje stvarnog kapaciteta za integracije, jasnog i brzog procesa donošenja odluka institucija BiH, ali i pitanje spremnosti i kapaciteta za reforme.

Ambasador Španije u BiH smatra da postavljanje prepreka evroatlanskoj integraciji BiH ugrožava budućnost svih građana, a posebno omladine i da to, kako je naveo, treba da zna svako ko je spreman da preuzme tu odgovornost.

Na pitanje da li OHR i dalje treba da ostane u BiH, San Martin je rekao da OHR „može da zatvori svoja vrata ukoliko je atmosfera stabilnosti održiva“, jer će, kako je naveo, stabilnost osigurati nove strukture i najvjerovatnije reformu ustava.

„OHR je garant mira i bezbjednosti u BiH i direktno je povezan sa strukturom koju je stvorio Dejtonski sporazum i prema tome i sa Ustavom BiH. Jedno bez drugog ne može funkcionisati ukoliko nije osigurana stabilnost“, rekao je San Martin.

On je dodao da Španija vjeruje u dijalog kao jedino sredstvo za istinsko rješenje svakog političkog pitanja i u potpunosti podržava sve aktivnosti visokog predstavnika.

Na pitanje da li popis stanovništva u BiH treba da omogući izjašnjavanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti, San Martin je rekao da je popis bazično sredstvo za upoznavanje realnosti, odnosno činjeničnog stanja stvari u jednoj zemlji i da EU ima određene standarde po tom pitanju koji se trebaju poštovati.

Komentarišući upozorenja izraelskog ministra inostranih poslova Avigdora Libermana da je Balkan sljedeća destinacija Al kaide i drugih islamskih ekstremističkih grupa, San Martin je istakao da je terorizam danas globalno pitanje koje zahtjeva saradnju svih zemalja i na koje treba svi da se fokusiraju.

Ocjenjujući generalno situaciju na Balkanu, San Martin je rekao da je taj region na putu stabilnosti, prosperiteta i evroatlanskih integracija.

„Želio bih da vidim da je glavni cilj političkih lidera puno pomirenje i stvaranje snažnog građanskog društva. Želio bih da oni budućnost gledaju sa pouzdanjem, lojalnošću i velikodušnošću, a time bi se našlo rješenje za sve druge probleme“, rekao je San Martin i dodao da je njegova glavna zabrinutost pesimizam koji stvara nesigurnost kod omladine.

On je dodao da bi želio da narod u BiH obaveže svoje lidere da više pažnje obrate na njihove osnovne potrebe – nova radna mjesta, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, bezbjednost, infrastrukturu i kulturu.

„Ali ako bih mogao u jednoj riječi da izrazim svoje želje to bi samo bilo pomirenje“, zaključio je San Martin u intervjuu Srni.

Ostavi poruku