У центру Зворника је усљед копања темеља за изградњу стамбено-пословног објекта дошло до обрушавања зида куће са лијеве стране, док стамбени објекат са десне стране није више безбједан за становање, јер су зидови попуцали.
Zvornik-1На кући са лијеве стране, чији је власник породица Мешановић, причињена је знатна материјална штета, али у моменту рушења никога није било у објекту, док је намјештај из дијела просторија поиспадао.

Власник стамбеног објекта са десне стране Веселин Јовановић рекао је новинарима да његов објекат више није за становање, док је због насталих околности морао да затвори радњу у приземљу због опасности од рушења.

„Мој син, који је становао у овом објекту, морао је да исели, јер није више безбједно да се борави у овој кући“, рекао је Јовановић.

Он је додао да је упозоравао инвеститора да ће, уколико настави градњу, бити угрожени сусједни објекти, али, како је рекао, то инвеститор није испоштовао.

„Обратио сам се полицији, која је направила записник, док је надлежно тужилаштво подигло подигло оптужницу против инвеститора“, рекао је Јовановић и додао да је одржано суђење прије годину дана, али да пресуда никада није донесена.

Истичући да до овога не би дошло да је правосуђе тада одреаговало како треба, он је додао да се нада да ће инвеститор предузети додатне напоре да се спријечи даље урушавање објекта.

Један од инвеститора Драган Божовић рекао је да су се, када су започели радови у сутерену, дошло изненада до подземних вода, које су проузроковале рушење зида на сусједном објекту.

Он је појаснио да је извођач радова фирма „Дрив“ радила према прописима, али да су подземне воде натопиле тло, због чега је дошло до слијегања земљишта и попуштања зида.

Божовић је нагласио да код градње стамбено-пословног објекта извођач радова није изашао из прописаних габарита, који су наведени у урбанистичкој сагласности и дозволи за градњу објекта, нити су угрожени други објекти, али је непланирнао дошло до слагања тла.

„Имамо грађевинску дозволу за градњу стамбено-пословног објекта и као инвеститор санираћемо насталу штету власницима сусједних објеката како је наведено у грађевинској дозволи“, рекао је Божовић, са којим су инвеститори његова сестра и отац – Јадранка и Младен.

Начелник Одјељења за просторно планирање општине Зворник Драган Јевтић рекао је да инвеститор посједује одобрење за градњу и да је у пројекту предвиђено како треба градити.

„У докуемнтацији за градњу стамбено-пословног објекта написано је да је инвеститор дужан да, уколико дође до оштећења сусједних објеката, што није било за очекивати, сноси настале трошкове“, рекао је Јевтић.

Грађевински инспектор у општини Зворник Властимир Симанић нагласио је да су досадашњи радови текли у складу са прописима и урбанистичком дозволом.

„Рјешењем сам упозорио да се инвеститор мора придржавати прописа о осигурању сусједних објеката, јер може доћи до њихове угрожености“, рекао је Симанић, додавши да се када је ископавање почело обрушила земља и дио сусједног објекта.

„„Сматрам да је требало радове изводити опрезније и у складу са дозволом и пројектом, јер је у тим документима написано све како и шта треба радити“, рекао је Симанић.

Полиција је, ради безбједности, забранила саобраћај улицом, која се налази у непосредној близини ових објеката, док је око градилишта стављена трака која упозорава грађане на опасност.

Извор: Срна

Ostavi poruku