Делегација Савеза логораша Републике Српске /РС/ предала је данас у Београду српском Тужилаштву за ратне злочине више од 860 предмета ратних злочина које су над Србима у БиХ током рата 1992-1995. године починили муслимани и Хрвати.
Branislav-Dukic-1Савез логораша РС предао је ове предмете српском тужилаштву у Београду, након што је прекинуо комуникацију и сарадњу са Тужилаштвом и Судом БиХ због опструкције, нерада и непроцесуирања ратних злочина који су почињени над српским народом.

Међу предметима, који су данас предати замјенику српског тужиоца за ратне злочине Веселину Мрдаку, налазе се, између осталог и они о злочинима у Добровољачкој улици и Касарни „Виктор Бубањ“ у Сарајеве, Тузланској колони, Коњицу, Петог корпуса, силовању жена, Брчком.

Овим предметима обухваћено је 536 логора за Србе, колико их је било у Федерацији БиХ, а у неким предметима има и лица која су из Санџака, односно која су држављани Србије, тако да српско тужилаштво може одмах да их гони.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић је рекао новинарима да је овим предметима обухваћен политички и војни врх ФБиХ, па чак и вјерски поглавари као што је имам из Бањалуке Едхем Чамџић.

„Предати предмети се односе на око 7 100 лица бошњачке и хрватске националности који се сумњиче да су починили ратни злочин над српским народом“, рекао је Дукић.

Он је навео да је Савез логораша 2003. године лично тадашњој хашкој тужитељки Карли дел Понте предао више од 300 предмета који су 2004. године враћени под ознакама А, Б и Ц у Тужилаштво и Суд БиХ.

„У сусретима са јавним тужиоцем БиХ и његовим замјеником, странцем, Швендеменом добијали смо увјерења да ће они предмет и који су под ознакама А бити одмах процесуирани, али, нажалост, шест година касније још увијек ниједан процесуиран“, рекао је Дукић.

Он је навео да је Савез зато одлучио да предмете преда Тужилаштво у Београду, које има ингеренције над свим бившим југословенским републикама да гони оне који су починили ратне злочине.

„Никад нисмо рекли да Срби нису чинили ратне злочине. Сви који су чинили треба да се гоне. Ако не дође до процесуирања оних у БиХ који су чинили злочине над српским народом, нема државе БиХ , нити има права и правде“, рекао је Дукић.

Дукић је рекао да Савез логораша неће вршити притисак на српско тужилаштво поводом ових предмета, него само траже да они који су починили злочине буду гоњени.

„Они /српско тужилаштво/ ће прегледати предмете и водити поступак, а ми ћемо сукцесивно долазити и доносити још предмета и доказа“, навео је Дукић, додајући да логораши нису тражили никакав рок за процесуирање предмета.

Боро Медић, потпредсједник Управног одбора Савеза логораша, рекао је да ће, према новом усвојеном кривичном праву у Србији, српско тужилаштво прегледати предате предмете, а за оне за које буду утврдили да има доказа, прослиједиће Тужилаштву БиХ да се изјасни, јер се ради о грађанима БиХ, а уколико се у року од шест мјесеци Тужилаштво БиХ не изјасни, српско тужилаштво преузима предмет.

Никола Ристић један од потпредсједика Савеза логораша РС је рекао да су у предатим предметима и предмети злочина над Србима у Брчком, као што је Буквик, Вучиловац, гранатирање Брчког, а у којима се још увијек брчанско тужилаштво није помакло с мјеста, а злочинци шетају градом.

Извор: Срна

Ostavi poruku