Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да ће усвајањем резолуције о жртвама у Сребреници бити учињен позитиван етички и вриједносни искорак у односу на сталну потребу друштава на Балкану да жале искључиво своје жртве.
Boris-Tadic-3„Сви народи су спремни да покажу да имају разумевање за патње властитог народа и за патњу себи ближњих. Али, веома је важно показати саосећање и емпатију када је ријеч о туђој патњи и невољи. Посебно на простору западног Балкана, јер то јесте један вредносни искорак у односу на уобичајено понашање у прошлости“, рекао је Тадић.

Предсједник Србије је истакао да промјена система вриједности јесте претпоставка да друштва региона буду боља, функционалнија и да имају цјелисходнији однос према појединцу, као јединици сваког друштва, али и претпоставка европских интеграција.

„Читава ова тема која се данас отворила – да ли једна или две резолуције – и начин на који јој приступају различити и домаћи и међународни посленици, уверава ме да је једино могућ и исправан приступ управо са две резолуције. На тај начин ми нити изједначавамо, нити поредимо жртве, јер свако ко би се тиме бавио потпуно је погрешио и политички и етички простор“, рекао је Тадић у интервјуу Танјугу.

Према његовим ријечима, саосјећање са жртвама из Сребренице ни на који начин не искључује право и обавезу Србије да се сјећа својих жртава, односно жртава које је претрпио српски народ.

„Што се тиче друге резолуције, о српским жртвама, сваки народ који би ниподаштавао властите жртве, опет би, у етичком смислу, чинио лоше дело. Сматрам обавезом Србије да донесе и такву резолуцију. Али, баш због тога што не треба доносити једну резолуцију, што треба показати емпатију или способност уживљавања у туђу муку, сматрам да је потребно донети две резолуције, и то не у једном дану“, поручио је Тадић.

Коментаришући критике из иностранства и земље на рачун иницијативе да се Србија према жртвама ратова у бившој Југославији одреди у двије резолуције, Тадић је рекао да је рачунао са таквим реаговањима и да га управо оне увјеравају да је идеја о двије резолуције исправна.

„Увек када се, након тако тешких ратова и стравичних злочина који су се дешавали, а сребренички је био стварно монструозан, доносе овакве одлуке, увек ће бити примедби – и са лева и са десна, и нико неће бити до краја задовољан“, рекао је он.

Тадић је подсјетио да је својевремено критикована и његова одлука да посјети Сребреницу и тамо понуди извињење Бошњацима који су претрпјели страшне патње и велике тегобе због тога што је неко у име српског народа почнио злочин.

„Таквим актом ми ћемо превазићи један унутрашњи проблем нашег друштва, а верујем да ћемо допринети и превазилажењу проблема који постоји у свим друштвима, и бошњачком, па и у хрватском, албанском и македонском – јер, таква резолуција имаће одјек на читавом простору бивше Југославије и западног Балкана“, рекао је Тадић.

Осврћући се на оклијевање других држава региона да се јасно ограде од злочина почињених у њихово име, Тадић је истакао да уздржаност других не смије да утиче на унутрашњу моралну обавезу коју Србија има.

Тадић је истакао да не сматра да је постојао један кривац за ратове у бившој Југославији, и да управо због тога одговорност за злочине мора бити индивидуализована, а жртве, односно њихове породице, добити сатисфакцију.

„На крају, пред свима нама постоји обавеза када су у питању нестали, да коначно и ту књигу затворимо и да разрешимо дилеме онима који и дан-данас чекају неки одговор – шта је са њиховим ближњима. Ту мислим и на однос према лицима албанске националности која су нестала, хрватским грађанима и припадницима хрватског народа који су нестали. Ту мислим и на Бошњаке, али ту, наравно, увек мислим и на Србе“, закључио је Тадић.

Извор: Срна

Ostavi poruku