Ministri spoljnih poslova Hrvatske, BiH i Turske Gordan Jandroković, Sven Alkalaj i Ahmet Davutoglu potvrdili su danas da tri zemlje dijele strateške interese u postizanju prosperiteta i unapređivanja cjelokupne situacije u jugoistočnoj Evropi, te u pružanju pomoći i podrške BiH.Sven-Alkalaj-1Tri ministra izrazila su želju da zemlje jugoistočne Evrope budu predane procesu evroatlantskih integracija.

Alkalaj je ocijenio današnji sastanak kao važan iskorak u postizanju stabilnosti u regionu i kao snažnu podršku putu BiH prema EU.

On je rekao da je Hrvatska veoma važan susjed koji može doprinijeti ne samo stabilnosti regiona, već i stabilizovanju situacije u BiH, a „hrvatski napori već su prepoznati u okviru pomoći Hrvatima koji žive u BiH“.

Govoreći o modalitetima hrvatske pomoći BiH, šef hrvatske diplomatije rekao je da je Vlada Hrvatske donijela odluku da BiH budu ustupljeni prevodi evropskog zakonodavstva, te najavio sastanak hrvatskih i stručnjaka iz BiH koji se bave pitanjima EU na kojem će hrvatski eksperti prenijeti iskustva iz dosadašnjeg pregovora sa Unijom.

Hrvatska i Turska podstiču, rekao je Jandroković, konstruktivni dijalog s vlastima u BiH radi postizanja stabilnosti BiH, kao i radi uspostavljanja funkcionalnih institucija, poput onih u zemljama EU. Hrvatska, prema njegovim riječima, želi da BiH u prvoj polovini godine uđe u Akcioni plan za članstvo u NATO.

Turski šef diplomatije zahvalio je domaćinu na organizovanju današnjeg sastanka, istakavši tradicionalno dobre odnose s BiH i Hrvatskom.

On je izrazio nadu u jačanje dalje saradnje na području stabilizovanja stanja u BiH i ostatku regiona, kao i osnaživanju saradnje među zemljama i na multilateralnom planu.

Nakon ovog sastanka u Zagrebu, i u Beogradu će sutra biti održan sastanak ministar inostranih poslova Srbije Vuka Jeremić, BiH Svena Alkalaja i Turske Ahmeta Davutoglua.

Izvor: Srna

Ostavi poruku