Посланик у хрватском Сабору и предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је да ће новоизабрани хрватски предсједник Иво Јосиповић, вјероватно, међу својим првим државничким посјетама, допутовати у Србију и БиХ, а да не би било мудро да у овом тренутку оде на Косово и Метохију.

Milorad-Pupovac-1„Очекујем да ће се Иво Јосиповић и предсједник Србије Борис Тадић релативно брзо срести и да ће будући хрватски предсједник међу својим првим посјетама обићи Србију и БиХ“, рекао је Пуповац за Радио „Дојче веле“.

Он је додао да не би савјетовао да овог тренутка Јосиповић приоритет усмјери ка Косову и Метохији, већ према Србији и БиХ, јер је то мјесто гдје се од хрватске спољне политике очекује значајан допринос у односу на протекли период.

Пуповац је напоменуо да су односи Србије и Хрватске нарушени због узајамних тужби за геноцид, начина на који је Хрватска свједочила пред Међународним судом правде у Хагу о оправданости једнострано проглашене независности Косова и Метохије и недавне посјете Приштини досадашњег предсједника Стјепана Месића.

„Косово не би требало да буде препрека у хрватско-српским односима, за које много већи терет представљају насљеђе из Другог свјетског рата и, посебно, сукоби у БиХ деведесетих година“, напоменуо је он.

Пуповац каже да се од Хрватске може само очекивати да с више обзира приступа том питању и да политику „гурања прста у око“ замијени политиком друге врсте.

Извор: Срна

Ostavi poruku