Poslanik u hrvatskom Saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je da će novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović, vjerovatno, među svojim prvim državničkim posjetama, doputovati u Srbiju i BiH, a da ne bi bilo mudro da u ovom trenutku ode na Kosovo i Metohiju.

Milorad-Pupovac-1„Očekujem da će se Ivo Josipović i predsjednik Srbije Boris Tadić relativno brzo sresti i da će budući hrvatski predsjednik među svojim prvim posjetama obići Srbiju i BiH“, rekao je Pupovac za Radio „Dojče vele“.

On je dodao da ne bi savjetovao da ovog trenutka Josipović prioritet usmjeri ka Kosovu i Metohiji, već prema Srbiji i BiH, jer je to mjesto gdje se od hrvatske spoljne politike očekuje značajan doprinos u odnosu na protekli period.

Pupovac je napomenuo da su odnosi Srbije i Hrvatske narušeni zbog uzajamnih tužbi za genocid, načina na koji je Hrvatska svjedočila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o opravdanosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i nedavne posjete Prištini dosadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

„Kosovo ne bi trebalo da bude prepreka u hrvatsko-srpskim odnosima, za koje mnogo veći teret predstavljaju nasljeđe iz Drugog svjetskog rata i, posebno, sukobi u BiH devedesetih godina“, napomenuo je on.

Pupovac kaže da se od Hrvatske može samo očekivati da s više obzira pristupa tom pitanju i da politiku „guranja prsta u oko“ zamijeni politikom druge vrste.

Izvor: Srna

Ostavi poruku