Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Madridu na sastanku političkih direktora zemalja EU da zbog nedostatka političkog konsenzusa u posljednje tri godine nije donesena ili provedena nijedna jedina važna reforma koja bi BiH učinila funkcionalnijom državom.
Valentin-Incko-2Incko je istakao da bi za BiH predstavljalo dodatni i značajan faktor stabilizacije ako zemlja napravi dalji napredak u pogledu zahtjeva za članstvom u NATO-u, ali da taj napredak dosta zavisi od toga da li političko rukovodstvo u BiH prihvata pozitivan i praktičan pristup.

Iako su preduzeti neki pozitivni koraci – naročito brze i efikasne mjere na ispunjavanju zahtjeva za bezvizni režim, koje su provedene za samo nekoliko mjeseci nakon godina kašnjenja zbog političke opstrukcije – Incko je upozorio da je nedostatak političkog konsenzusa značio da nijedna jedina važna reforma, koja bi BiH učinila funkcionalnijom državom, nije donesena ili provedena u posljednje tri godine, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je danas učestavovao u Madridu na sastanku političkih direktora zemalja EU radi podrške obnovljenim naporima EU i međunarodne zajednice da se otkloni politički zastoj u BiH i zemlja vrati na put ka punoj integraciji u evroatlantske strukture.

Na sastanku svih političkih direktora EU, Incko je dao otvorenu analizu napretka i zastoja u BiH u posljednje tri godine, navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna

Ostavi poruku