Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Мадриду на састанку политичких директора земаља ЕУ да због недостатка политичког консензуса у посљедње три године није донесена или проведена ниједна једина важна реформа која би БиХ учинила функционалнијом државом.
Valentin-Incko-2Инцко је истакао да би за БиХ представљало додатни и значајан фактор стабилизације ако земља направи даљи напредак у погледу захтјева за чланством у НАТО-у, али да тај напредак доста зависи од тога да ли политичко руководство у БиХ прихвата позитиван и практичан приступ.

Иако су предузети неки позитивни кораци – нарочито брзе и ефикасне мјере на испуњавању захтјева за безвизни режим, које су проведене за само неколико мјесеци након година кашњења због политичке опструкције – Инцко је упозорио да је недостатак политичког консензуса значио да ниједна једина важна реформа, која би БиХ учинила функционалнијом државом, није донесена или проведена у посљедње три године, саопштено је из ОХР-а.

Инцко је данас учеставовао у Мадриду на састанку политичких директора земаља ЕУ ради подршке обновљеним напорима ЕУ и међународне заједнице да се отклони политички застој у БиХ и земља врати на пут ка пуној интеграцији у евроатлантске структуре.

На састанку свих политичких директора ЕУ, Инцко је дао отворену анализу напретка и застоја у БиХ у посљедње три године, наводи се у саопштењу.

Извор: Срна

Ostavi poruku