Naslovna Bosna i Hercegovina Moraju se osuditi i zločini nad Srbima

Moraju se osuditi i zločini nad Srbima

0

Članica vladajuće koalicije Jedinstvena Srbija i opoziciona Demokratska stranka Srbije (DSS) neće u Skupštini Srbije glasati za najavljenu rezoluciju ako se njome budu osudili samo zločini u Srebrenici, dok naprednjaci ostaju pri stavu da prije odluke moraju da najprije vide tekst.
Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma izjavio je Srni da poslanici te stranke, koja je član vladajuće koalicije, neće u Skupštini Srbije glasati za rezoluciju kojom se budu osuđivali samo zločini u Srebrenici.

„Nećemo glasati ako bude samo osuda za Srebrenicu, a ako bude osuda svih koji su vršili zločin na prostoru bivše Jugoslavije onda ćemo glasati“, rekao je Marković.

Visoki funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da ta stranka neće glasati za rezoluciju kojom se osuđuju samo zločini u Srebrenici.

On je rekao da je za DSS jedino prihvatljiva jedinstvena rezolucija koja bi obuhvatila sve događaje na teritoriji bivše Jugoslavije i zločine koji su se dogodili prema nevinim žrtvama.

„Mi smo 2005. godine predali jednu deklaraciju o osudi svih ratnih zločina, zato što mi ne možemo da razdvajamo žrtve po nacionalnosti. Ako su u pitanju nevine žrtve, svaka žrtva je nevina ukoliko nije imala oružje da se brani u ratnim sukobima, bilo da je zarobljenik ili civil“, rekao je Aligrudić Srni.

On je dodao da je moguće da treba velike zločine apostrofirati i posebno navesti, ali je veoma važno da svi budu pomenuti, jer ih je nemoguće razdvajati.

Prema njegovim riječima, izdvajanje jednog posebnog slučaja u posebnoj rezoluciji može da posluži nekim drugim političkim interesima, tako što će se praktično satanizovati jedan narod i jedna država.

„Ne mislimo da treba zaboraviti žrtve, ne mislimo da treba zavući glavu u pesak i jednostavno reći da se nešto nije dogodilo što se dogodilo, to bi bilo jako štetno po naš narod i našu državu, to takođe ne smemo da radimo“, upozorio je Aligrudić.

Zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da naprednjaci moraju vidjeti šta će se pominjati u rezoluciji o Srebrenici.

„Mi smo za to da se osude svi zločini koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, a tek kad budemo dobili tekst onda ćemo videti“, rekao je Vučić Srni.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je ranije da SPS nije protiv rezolucije o zločinu u Srebrenici, ali da tekst rezolucije koja bi bila usvojena u Skupštini Srbije treba da sadrži osudu i svih drugih zločina.

„Rezolucija kojom se osuđuje samo zločin u Srebrenici u parlamentu ne bi imala široku podršku, na šta ukazuju izjave šefova poslaničkih grupa“, rekao je Dačić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je i lider Demokratske stranke, inicirao je donošenje dvije rezolucije u Skupštini Srbije kojima bi se osudili zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

Tadić je rekao da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama i naveo da će obje biti usvojene.

Izvor: Srna

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version