Чланица владајуће коалиције Јединствена Србија и опозициона Демократска странка Србије (ДСС) неће у Скупштини Србије гласати за најављену резолуцију ако се њоме буду осудили само злочини у Сребреници, док напредњаци остају при ставу да прије одлуке морају да најприје виде текст.
Skupstina-Srbije-1Предсједник Јединствене Србије Драган Марковић – Палма изјавио је Срни да посланици те странке, која је члан владајуће коалиције, неће у Скупштини Србије гласати за резолуцију којом се буду осуђивали само злочини у Сребреници.

„Нећемо гласати ако буде само осуда за Сребреницу, а ако буде осуда свих који су вршили злочин на простору бивше Југославије онда ћемо гласати“, рекао је Марковић.

Високи функционер ДСС-а Милош Алигрудић изјавио је да та странка неће гласати за резолуцију којом се осуђују само злочини у Сребреници.

Он је рекао да је за ДСС једино прихватљива јединствена резолуција која би обухватила све догађаје на територији бивше Југославије и злочине који су се догодили према невиним жртвама.

„Ми смо 2005. године предали једну декларацију о осуди свих ратних злочина, зато што ми не можемо да раздвајамо жртве по националности. Ако су у питању невине жртве, свака жртва је невина уколико није имала оружје да се брани у ратним сукобима, било да је заробљеник или цивил“, рекао је Алигрудић Срни.

Он је додао да је могуће да треба велике злочине апострофирати и посебно навести, али је веома важно да сви буду поменути, јер их је немогуће раздвајати.

Према његовим ријечима, издвајање једног посебног случаја у посебној резолуцији може да послужи неким другим политичким интересима, тако што ће се практично сатанизовати један народ и једна држава.

„Не мислимо да треба заборавити жртве, не мислимо да треба завући главу у песак и једноставно рећи да се нешто није догодило што се догодило, то би било јако штетно по наш народ и нашу државу, то такође не смемо да радимо“, упозорио је Алигрудић.

Замјеник предсједника Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да напредњаци морају видјети шта ће се помињати у резолуцији о Сребреници.

„Ми смо за то да се осуде сви злочини који су се догодили на простору бивше Југославије, а тек кад будемо добили текст онда ћемо видети“, рекао је Вучић Срни.

Министар унутрашњих послова Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је раније да СПС није против резолуције о злочину у Сребреници, али да текст резолуције која би била усвојена у Скупштини Србије треба да садржи осуду и свих других злочина.

„Резолуција којом се осуђује само злочин у Сребреници у парламенту не би имала широку подршку, на шта указују изјаве шефова посланичких група“, рекао је Дачић.

Предсједник Србије Борис Тадић, који је и лидер Демократске странке, иницирао је доношење двије резолуције у Скупштини Србије којима би се осудили злочини на простору бивше Југославије.

Тадић је рекао да се морају раздвојити резолуција о Сребреници и резолуција о српским жртвама и навео да ће обје бити усвојене.

Извор: Срна

Ostavi poruku