Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске /РС/ Небојша Радмановић изјавио је да састанак лидера политичких партија и предсједавајућег Савјета министара БиХ са представницима међународне заједнице у Мадриду не може успјети ако је полазна основа препаковани бутмирски пакет. Nebojsa-Radmanovic-1„О том пакету више нема потребе разговарати јер га је од свих лидера прихватио једино Сулејман Тихић. Инсистирати на нечему што нико неће да прихвати је смијешно и може само додатно да поремети ситуацију“, рекао је Радмановић „Еуроблицу“.

Према његовим ријечима, прави потез међународне заједнице био би да се разговара не само о уставној реформи, већ и корацима према ЕУ и испуњавању обавеза из резолуција Савјета за провођење мира /ПИК/, о преосталим условима, попут имовине, како би ОХР доживио трансформацију.

„Могуће је договорити нешто о расподјели имовине, али би ту ОХР требало да остане по страни, јер је својим пописом направио само проблем. Чини ми се да појединци из међународне заједнице, када се ми приближимо договору, направе проблем како би остали што дуже у БиХ“, навео је Радмановић.

Он је поновио да БиХ са ОХР-ом не може напредовати према ЕУ и додао да не вјерује да ће за мјесец дана на сједници ПИК-а бити донесена одлука о престанку рада ОХР.

„Став високог представника и међународне заједнице да се у РС не може расписати референдум је потпуно неприхватљив. Наравно, ако то представљају као референдум о отцјепљењу, онда може бити таква реакција. Али овдје се не ради о томе. Сва прича односи се на непримјерено наметање одлука од високог представника“, подсјетио је Радмановић.

Могући референдуму о уласку БиХ у НАТО, Радмановић је оцијенио непотребним јер, како је рекао, БиХ још није близу том савезу.

„Сада расправљати о томе хоћемо ли у НАТО или не, а да притом не знамо хоће ли НАТО нас – није примјерено. Немам ништа против тога да се прије самог уласка у савез организује референдум о томе“, сматра Радмановић.

Коментаришући избор Иве Јосиповића за новог предсједника Хрватске, Радмановић је навео да долази нова генерација политичара која није оптерећена прошлошћу.

„Прве његове изјаве показују да схвата значај регионалне сарадње и верујем да ћемо корак по корак ријешити све проблеме са Хрватском“, додао је Радмановић.

Према његовим ријечима, од потписивања Дејтонског споразума до данас скоро ниједно крупно питање није ријешено између БиХ и Хрватске, а кључни су граница, имовина, економски односи, питање Плоча и Неум.

Извор: Срна

Ostavi poruku