Лице које је ухапшено у Шведској због сумње да је починило ратне злочине у БиХ сумњичи се за злочине над Србима у логору „Дретељ“ код Чапљине, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Svedska-policija„На захтјев правосудно-полицијских органа Шведске Тужилаштво БиХ пружило је сву потребну помоћ шведским властима у овом случају“, рекао је Грубешић, истичући да Тужилаштву још нико није потврдио идентитет овог лица.

Грубешић сматра да ће овом лицу бити суђено у Шведској, с обзиром на заинтересованост шведских власти за овај случај, као и то да је ријеч о шведском држављанину.

Из Министарства правде БиХ Срни је речено да још немају информације о идентитету овог лица, те да о томе данас ни Интерпол није имао информације.

„Сигурно је да је он шведски држављанин. Немамо информацију да ли Шведска има закон који регулише екстрадицију њихових држављана. Уколико му се буде судило у Шведској ми ћемо им послати све доказе које буду тражили“, навео је он.

У Министарству иностраних послова БиХ навели су да још немају информација о овом лицу, и да о овом случају чекају извјештај Амбасаде БиХ у Шведској.

Према незваничним информација, ријеч је о Ахмету Макитану.

Мушкарац стар 43 године, ухапшен је јуче на сјеверу Шведске под сумњом да је починио ратне злочине током рата у БиХ од маја до августа 1992. године, када је био чувар у логору за српске цивиле, саопштиле су шведске власти.

Ostavi poruku