Судско вијеће Хашког трибунала задужило је секретара овог суда да он донесе одлуку о томе да ли ће оптужени Војислав Шешељ моћи да се идућег понедјељка, 18. јануара, обрати јавности из притвора, путем видео конференције за новинаре, јавио је дописник Срне.

Vojislav-Seselj-1Шешељ је захтјев да се обрати јавности поднио јуче усмено, наводећи да се у војвођанској општини Оџаци 24. јануара одржавају избори чији је исход важан њему и његовој Српској радикалној странци (СРС).

Према налогу суда, који је данас прочитао предсједавајући судија Жан-Клод Антонети, секретар треба да донесе одлуку до сутра у подне.

Тужилаштво је изразило противљење, наводећи да у овој фази поступка судско вијеће није надлежно да одлучује по овом захтјеву.

Одлука је донесена уз издвојено мишљење судије Антонетија, који сматра да одлуку по оваквом захтјеву може да донесе независни судија, а не службеник, без обзира колико је високо позициониран у некој институцији.

Антонети је свој став образложио ставом да је Шешељ “вођа једне легалне политичке странке“. Антонети је истакао да се залаже за слободу изражавања и за то да се Шешељу дозволи да говори с медијима.

Након саопштавања одлуке, у судници је настављено саслушање заштићеног свједока ВС-37, који је у Зворнику почетком 90-их био комерцијални директор једног приватног предузећа, функционер Општинског одбора Српске демократске странке и командир Станице полиције у Зворнику. Он је исказ започео да даје јуче, као посљедњи свједок оптужбе у овом предмету.

Тужилашто има још око пола сата за саслушање, послије чега ће свједока унакрсно испитивати оптужени.

Извор: Срна

Ostavi poruku