Sudsko vijeće Haškog tribunala zadužilo je sekretara ovog suda da on donese odluku o tome da li će optuženi Vojislav Šešelj moći da se idućeg ponedjeljka, 18. januara, obrati javnosti iz pritvora, putem video konferencije za novinare, javio je dopisnik Srne.

Vojislav-Seselj-1Šešelj je zahtjev da se obrati javnosti podnio juče usmeno, navodeći da se u vojvođanskoj opštini Odžaci 24. januara održavaju izbori čiji je ishod važan njemu i njegovoj Srpskoj radikalnoj stranci (SRS).

Prema nalogu suda, koji je danas pročitao predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, sekretar treba da donese odluku do sutra u podne.

Tužilaštvo je izrazilo protivljenje, navodeći da u ovoj fazi postupka sudsko vijeće nije nadležno da odlučuje po ovom zahtjevu.

Odluka je donesena uz izdvojeno mišljenje sudije Antonetija, koji smatra da odluku po ovakvom zahtjevu može da donese nezavisni sudija, a ne službenik, bez obzira koliko je visoko pozicioniran u nekoj instituciji.

Antoneti je svoj stav obrazložio stavom da je Šešelj “vođa jedne legalne političke stranke“. Antoneti je istakao da se zalaže za slobodu izražavanja i za to da se Šešelju dozvoli da govori s medijima.

Nakon saopštavanja odluke, u sudnici je nastavljeno saslušanje zaštićenog svjedoka VS-37, koji je u Zvorniku početkom 90-ih bio komercijalni direktor jednog privatnog preduzeća, funkcioner Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke i komandir Stanice policije u Zvorniku. On je iskaz započeo da daje juče, kao posljednji svjedok optužbe u ovom predmetu.

Tužilašto ima još oko pola sata za saslušanje, poslije čega će svjedoka unakrsno ispitivati optuženi.

Izvor: Srna

Ostavi poruku