Југославија би била првак свијета 1994. године, да није било распада државе, пише спортски сајт „Гол“. „Плави“ би без проблема савладали финалисте Бразил и Италију те године у САД.

fifa1994Да није било распада државе, фудбалска репрезентација Југославије би 1994. године лако освојила титулу првака свијета на шампионату у САД, закључак је занимљиве анкете коју је објавио портал „Гол“.

На списку десет најбољих националних селекција које нису освојиле Свјетски куп, могућа репрезентација Југославије налази се на шестом мјесту.

„Због рата који је довео до распада државе Југославија није учествовала у квалификацијама за свјетско првенство. У то време селекција Југославије била би најјача на свијету, јер би се у њој нашли Драган Стојковић, Звонимир Бобан, Дејан Савићевић, Давор Шукер, Дарко Панчев, Синиша Михајловић, Владимир Југовић и Роберт Просинечки.

У финалу Свјетског купа у Америци састале су се прилично просјечне репрезентације Бразила и Италије. Југославија би побиједила обје репрезенатације“, наводи се у образложењу.

На списку најбољих националних селекција које нису освојиле првенство свијета на првом месту је репрезентација Бразила из 1982. године, друга је прослављена мађарска „лака коњица“ из 1954, а трећа Холандија из 1974. године.

Зико, Сократес, Фалкао, Едер, Жуниор и Серезо су у прве четири утакмице против Совјетског Савеза, Шкотске, Новог Зеланда и Аргентине постигли 13 голова. Против Италије им је био довољан бод за пласман у финале, али због лоше одбране, још горег издања Сержиња Чулапе и хет трика Паола Росија, изгубили су ту утакмицу са 3:2.

Мађарска је на свјетско првенство 1954. стигла као апсолутни фаворит. Први тим који је играо са четворицом нападача, са Ференцом Пушкашем на челу , имао је серију од 31 побједе, а у две утакмице у групи постигао је 17 голова. Након тога су побијеђени Бразил и Уругвај, а осам минута пре краја финалне утакмкце против Њемачке, Мађари су водили са 2:0. У највећем преокрету у историји финала Нијемци су побиједили 3:2.

Њемачка је била кобна и за репрезентацију Холандије, коју је 1974. предводио Јохан Кројф. Захваљујући новини званој „тотални фудбал“, Холанђани су „почистили“ Аргентину са 4:0, а Бразил са 2:0, да би у финалу повели против Немаца већ у другом минуту. На крају је ипак било 2:1 за Њемачку.

Десет најбољих репрезентација које нису биле прваци свијета:

1. Бразил 1982.

2. Мађарска 1954.

3. Холандија 1974.

4. Италија 1990.

5. Италија 1978.

6. Југославија 1994.

7. Француска 1982.

8. Португал 1966.

9. Бразил 1950.

10. Аргентина 2006.

Ostavi poruku