Jugoslavija bi bila prvak svijeta 1994. godine, da nije bilo raspada države, piše sportski sajt „Gol“. „Plavi“ bi bez problema savladali finaliste Brazil i Italiju te godine u SAD.

fifa1994Da nije bilo raspada države, fudbalska reprezentacija Jugoslavije bi 1994. godine lako osvojila titulu prvaka svijeta na šampionatu u SAD, zaključak je zanimljive ankete koju je objavio portal „Gol“.

Na spisku deset najboljih nacionalnih selekcija koje nisu osvojile Svjetski kup, moguća reprezentacija Jugoslavije nalazi se na šestom mjestu.

„Zbog rata koji je doveo do raspada države Jugoslavija nije učestvovala u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. U to vreme selekcija Jugoslavije bila bi najjača na svijetu, jer bi se u njoj našli Dragan Stojković, Zvonimir Boban, Dejan Savićević, Davor Šuker, Darko Pančev, Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović i Robert Prosinečki.

U finalu Svjetskog kupa u Americi sastale su se prilično prosječne reprezentacije Brazila i Italije. Jugoslavija bi pobijedila obje reprezenatacije“, navodi se u obrazloženju.

Na spisku najboljih nacionalnih selekcija koje nisu osvojile prvenstvo svijeta na prvom mestu je reprezentacija Brazila iz 1982. godine, druga je proslavljena mađarska „laka konjica“ iz 1954, a treća Holandija iz 1974. godine.

Ziko, Sokrates, Falkao, Eder, Žunior i Serezo su u prve četiri utakmice protiv Sovjetskog Saveza, Škotske, Novog Zelanda i Argentine postigli 13 golova. Protiv Italije im je bio dovoljan bod za plasman u finale, ali zbog loše odbrane, još goreg izdanja Seržinja Čulape i het trika Paola Rosija, izgubili su tu utakmicu sa 3:2.

Mađarska je na svjetsko prvenstvo 1954. stigla kao apsolutni favorit. Prvi tim koji je igrao sa četvoricom napadača, sa Ferencom Puškašem na čelu , imao je seriju od 31 pobjede, a u dve utakmice u grupi postigao je 17 golova. Nakon toga su pobijeđeni Brazil i Urugvaj, a osam minuta pre kraja finalne utakmkce protiv Njemačke, Mađari su vodili sa 2:0. U najvećem preokretu u istoriji finala Nijemci su pobijedili 3:2.

Njemačka je bila kobna i za reprezentaciju Holandije, koju je 1974. predvodio Johan Krojf. Zahvaljujući novini zvanoj „totalni fudbal“, Holanđani su „počistili“ Argentinu sa 4:0, a Brazil sa 2:0, da bi u finalu poveli protiv Nemaca već u drugom minutu. Na kraju je ipak bilo 2:1 za Njemačku.

Deset najboljih reprezentacija koje nisu bile prvaci svijeta:

1. Brazil 1982.

2. Mađarska 1954.

3. Holandija 1974.

4. Italija 1990.

5. Italija 1978.

6. Jugoslavija 1994.

7. Francuska 1982.

8. Portugal 1966.

9. Brazil 1950.

10. Argentina 2006.

Ostavi poruku