Демократски народни савез (ДНС) сматра да је неопходно да сви органи и институције у Републици Српској (РС) поштују медијске слободе, али да је важно и да медијске куће поштују законске обавезе.

rtvbn-1

ДНС је у саопштењу истакао да нико не би требало да без оправданог повода нарушава несметан рад медија и спречава слободу мишљења и ограничава права грађана на објективно и слободно информисање, али и да због веома важне улоге у друштву и медијске куће морају да воде рачуна о поштовању мјера финансијске дисциплине.

Ова странка је изразила наду да до двочасовног прекида емитовања свих програмских садржаја БН телевизије није дошло усљед непримјерених и неоправданих притисака, већ да је то „изазвано ставом противљења запослених у овој медијској кући према претходно израженим негативним ставовима које, наводно, према овој кући имају поједини елементи у РС“.

Српска радикална странка (СРС) РС осудила је упад припадника МУП-а РС у просторије БН телевизије, оцјењујући да је то „наставак обрачуна са свима онима који нису спремни да се ставе у функцију власти“.

„За сваку осуду је чињеница да се на овакав начин покушава извршити притисак на БН телевизију, с обзиром да се ради о медијској кући која извјештава јавност о политичким и економским догађајима на крајње професионалан начин“, рекао је предсједник радикала Миланко Михајлица.

Демократска партија осудила је вријеме и начин на који је извршен претрес просторија БН телевизије и позвала надлежне институције да одмах обавијесте јавност на основу којих доказа и чињеница је то урађено.

Ова странка тражи да надлежне институције РС одмах и детаљно обавијесте јавност на основу чије пријаве или захтјева је донесен налог тужилаштва у Бијељини на основу којег су рано јутрос претресене просторије БН телевизије, те да ће у супротном сматрати да је ово непримјерен притисак актуелне власти да преко надлежних институција изврше притисак на рад ове телевизије.

Телевизија БН прекинула је данас емитовање програма након што су по налогу Окружног тужилаштва у Бијељини полицајци и инспектори Центра јавне безбједности почели претрес објекта у Бијељини. У саопштењу полиције је као разлог за акцију наведена сумња на утају пореза.

Директор телевизије Владо Тришић изјавио је Срни да су новинари онемогућени да раде док двадесетак полицајаца и инспектора изузимају пословну документацију куће и да ће емитовање програма бити настављено по окончању акције.

Телевизија БН постоји 12 година и емитује цјелодневни програм на три програма, земаљски за подручје БиХ, сателитски за свијет и посебан музички канал.

Извор: Срна

Ostavi poruku