Demokratski narodni savez (DNS) smatra da je neophodno da svi organi i institucije u Republici Srpskoj (RS) poštuju medijske slobode, ali da je važno i da medijske kuće poštuju zakonske obaveze.

rtvbn-1

DNS je u saopštenju istakao da niko ne bi trebalo da bez opravdanog povoda narušava nesmetan rad medija i sprečava slobodu mišljenja i ograničava prava građana na objektivno i slobodno informisanje, ali i da zbog veoma važne uloge u društvu i medijske kuće moraju da vode računa o poštovanju mjera finansijske discipline.

Ova stranka je izrazila nadu da do dvočasovnog prekida emitovanja svih programskih sadržaja BN televizije nije došlo usljed neprimjerenih i neopravdanih pritisaka, već da je to „izazvano stavom protivljenja zaposlenih u ovoj medijskoj kući prema prethodno izraženim negativnim stavovima koje, navodno, prema ovoj kući imaju pojedini elementi u RS“.

Srpska radikalna stranka (SRS) RS osudila je upad pripadnika MUP-a RS u prostorije BN televizije, ocjenjujući da je to „nastavak obračuna sa svima onima koji nisu spremni da se stave u funkciju vlasti“.

„Za svaku osudu je činjenica da se na ovakav način pokušava izvršiti pritisak na BN televiziju, s obzirom da se radi o medijskoj kući koja izvještava javnost o političkim i ekonomskim događajima na krajnje profesionalan način“, rekao je predsjednik radikala Milanko Mihajlica.

Demokratska partija osudila je vrijeme i način na koji je izvršen pretres prostorija BN televizije i pozvala nadležne institucije da odmah obavijeste javnost na osnovu kojih dokaza i činjenica je to urađeno.

Ova stranka traži da nadležne institucije RS odmah i detaljno obavijeste javnost na osnovu čije prijave ili zahtjeva je donesen nalog tužilaštva u Bijeljini na osnovu kojeg su rano jutros pretresene prostorije BN televizije, te da će u suprotnom smatrati da je ovo neprimjeren pritisak aktuelne vlasti da preko nadležnih institucija izvrše pritisak na rad ove televizije.

Televizija BN prekinula je danas emitovanje programa nakon što su po nalogu Okružnog tužilaštva u Bijeljini policajci i inspektori Centra javne bezbjednosti počeli pretres objekta u Bijeljini. U saopštenju policije je kao razlog za akciju navedena sumnja na utaju poreza.

Direktor televizije Vlado Trišić izjavio je Srni da su novinari onemogućeni da rade dok dvadesetak policajaca i inspektora izuzimaju poslovnu dokumentaciju kuće i da će emitovanje programa biti nastavljeno po okončanju akcije.

Televizija BN postoji 12 godina i emituje cjelodnevni program na tri programa, zemaljski za područje BiH, satelitski za svijet i poseban muzički kanal.

Izvor: Srna

Ostavi poruku