Број жртава разорног земљотреса на Хаитију могао би да премаши 100 000, изјавио је вечерас премијер ове карипске земље Жан Макс Белерив.  Коначан број погинулих могао би да буде „далеко већи од 100 000“, рекао је премијер Си-Ен-Ену, послије земљотреса снаге седам степени Рихтерове скале.
Haiti-zemljotres„Надам се да то није истина и да су људи имали времена да изађу. Тренутно имамо огроман број људи на улицама и не знамо гдје бораве“, додао је Белерив.

Он је рекао да је потпуно уништен велики број зграда, те да у неким насељеним областима нигдје не могу да се виде људи и да не зна гдје би могли да буду.

Црвени крст и УН покренули су велику хуманитарну операцију како би помогли хиљадама људи који су остали без крова над главом у окружењу хаоса и уништења.

Међународно удружење Црвеног крста и Црвеног полумјесеца саопштила је да може да збрине „највише три милиона људи“ у погођеном подручју.

Портпарол ове организације Жан Лук Мартинаж нагласио је да је „неопходна велика међународна хуманитарна операција“.

Хуманитарни званичници у Женеви саопштили су да приступ погођеним областима отежавају рушевине, те да је тешко оштећена инфраструктура за снабдијевање становништва електричном енергијом, водом и телефонским услугама.

Фонд за заштиту дјеце УНИЦЕФ упозорио је да би четири милиона људи могло да остане без чисте воде у главном граду Порт о Пренсу и околним подручјима.

УН су објавиле да се епицентар земљотреса налазио на 17 километара од Порт о Пренса и да у најтеже погођеној области живи око 238 000 људи.

Извор: Срна

Ostavi poruku