Na OHR-ovom popisu imovine BiH našle su se kasarne i zemljište na području Istočnog Novog Sarajeva koje čine trećinu te opštine, piše danas „Glas Srpske“.

Istocno-Sarajevo-1

Riječ je o imovini koja je 31. decembra 1991. godine pripadala Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu u Zemunu i Beogradu, Socijalističkom savezu radnog naroda, Opštinskom štabu Teritorijalne odbrane i Državnom sekretarijatu za narodnu odbranu iz Beograda.

Kao državna imovina popisane su kasarne „Slaviša Vajner Čiča“, „Slobodan Princip Seljo“, livade, pašnjaci, kompletno područje Toplika, Pavlovića Kosa, Vranješ, imovina na kojoj nije bilo sagrađenih državnih, republičkih, opštinskih ni stambenih zgrada.

Prije rata na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo živjelo je oko 3 000 stanovnika, a danas ima oko 20 000 žitelja koji su poslije Dejtonskog sporazuma prodajući svoju imovinu u Sarajevu sagradili domove ili ih kupili u stambenim zgradama koje su na toj zemlji izgrađene.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Branislav Todorović rekao je da je Vlada Republike Srpske /RS/ 1999. godine donijela odluku kojom je opštini Istočno Novo Sarajevo prenijela pravo na trajno korišćenje nekretnina sa pravom raspolaganja.

Prema njegovim riječima, na prostoru gdje su nekada bile livade i kasarne sad su srednje i osnovne škole, republičke i institucije BiH i sve ono što ovu opštinu i grad u čijem je sastavu čini gradskom sredinom, a kompletna građevinska zakonska regulativa ispoštovana je i nijednom odlukom opština se nije oglušila o važeće zakone.

Do odluke visokog predstavnika iz 2005. godine o zabrani raspolaganja državnom imovinom na ovom području sagrađeno je oko 1 000 stanova i više od 2 000 kuća, a na području ove opštine svoj krov nad glavom riješilo oko 17 000 stanovnika koji su izbjegli iz federalnog dijela Sarajeva.

Izvor: Srna

Ostavi poruku