Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da nema sumnje da je Republika Srpska /RS/ spremna da pokaže svoju demokratičnost i da će građani Srpske izaći na referendum koji bi trebalo da se održi polovinom ove godine.

Dusanka-Majkic-1

„Vrijeme je da se bujica jakih riječi o referendumu konačno pretoči u demokratsko izjašnjavanje građana RS kako bi ta priča o legalnosti i legitimnosti konačno dobila epilog“, rekla je Majkićeva za „Glas Srpske“.

Komentarišući navode opozicije da referenduma u RS neće biti i da aktuelna vlast „manipuliše biračima“ ovim pitanjem, Majkić je istakla da će održavanje referenduma konačno dokazati da to nije tačno.

„Time će se otkloniti nedoumice u ozbiljnost namjera koje su prisutne od vremena kada se prije tri godine premijer RS Milorad Dodik usudio da aktuelizuje ovo pitanje“, rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da je referendum najveći oblik demokratskog odlučivanja, znak ozbiljnosti građana i suverenosti države, te da zemlje sa razvijenim demokratijama poput Švajcarske, Italije, Francuske, Švedske i Irske imaju raznovrsne oblike direktne demokratije.

Ostavi poruku