Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić rekao je da je održavanje referenduma veoma odgovoran pravno-politički čin koji ne smije postati predmet licitacije niti politizacije.

Igor-Radojicic-1

„Licitacija o broju pitanja i sadržini poprimila je razmjere koje ne djeluju previše ozbiljno. Referendum se raspisuje kada za tim postoji potreba, kada treba pitati narod i kada narod pred sobom ima dileme oko kojih se treba izjasniti. Referendum se ne treba koristiti u predizbornoj kampanji, niti s tim pitanjem treba ujutro da se probudi neka politička stranka. To je ozbiljna stvar, a sve što se dešava u posljednjim sedmicama liči na licitaciju“, naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, pojedine političke stranke i mediji očekuju, pa čak i guraju Republiku Srpsku u taj posao pitajući se zašto nema obećanog referenduma.

„To rade s namjerom da se Republici Srpskoj naprave problemi. Održavanje referenduma je veoma odgovoran momenat, bez politizacije“, rekao je Radojičić za „Fokus“.

Govoreći o raspletu situacije u vezi s reformom Ustava RS, predsjednik parlamenta Srpske rekao je da je jedan paket ustavnih promjena usvojen prošle godine, ali je na čekanju u Vijeću naroda RS, jer nema saglasnosti Kluba Bošnjaka.

„Ukoliko bi to došlo na glasanje taj paket bi pao u Vijeću naroda RS i vratili bi se tamo gdje smo bili 2005. godine. Dok to ne bude apsolvirano ne možemo ići sa drugim planovima. Namjeravali smo reformisati još četiri poglavlja Ustava, ali nema svrhe ići sa analizama i predlaganjem amandmana dok se ovaj paket ne apsolvira u Vijeću naroda RS“, objasnio je Radojičić.

Na pitanje da li postoji šansa da do narednih izbora bude završena reforma Ustava BiH ili bar dio koji se odnosi na presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, Radojičić je rekao da je, formalno gledano, veoma teško obezbijediti neophodne dvije trećine poslanika potrebnih za reformu Ustava BiH.

„To podrazumijeva saglasnost šest ili sedam političkih stranaka. Postoji jedno krupno pitanje o kome bi se moglo razgovarati, vezano za presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Mislim da je to premalo za neke faktore, a za RS bi to bilo dovoljno ili čak i previše. Nisam optimista, iako će razgovora o tome sigurno biti u narednim mjesecima“, dodao je Radojičić.

Izvor: Srna

Ostavi poruku