Хрватска би могла преиспитати одлуку о тужби за геноцид против Србије ако Београд прихвати одређене захтјеве, изјавио је данас новоизабрани хрватски предсједник Иво Јосиповић.

Ivo-Josipovic-2

Јосиповић је на конференцији за новинаре у Загребу рекао да не види разлог да се настави с тужбом ако би Београд прихватио преговоре о несталим лицима, суђењима за ратне злочине и враћању културног блага које је нестало у рату.

„Тужбу може повући само хрватска влада, док предсједник, као један од креатора спољне политике, али и одговорности према хрватској држави и грађанима који су били жртве ратних догађања, може о томе пуно тога рећи“, рекао је Јосиповић.

Новоизабрани хрватски предсједник је подсјетио да је и он писао ту тужбу, па да се може рећи да је и „емотивно за њу везан“.

„Ниједна тужба није сама себи сврха. Она има смисла ако своје циљеве не можете постићи на други начин“, рекао је Јосиповић.

Он је подсјетио да је тужба настала у вријеме врло лоше сарадње двије државе, када Хрватска питање заробљених и несталих, повратак отетог културног блага и кажњавање ратних злочина није могла другачије остварити.

„То је вријеме када су се сакривали подаци о несталима, када се није признавало да је однесено културно благо и када Србија уопште није сарађивала с Хагом, нити је кажњавала ратне злочине. Познато је да је ту дошло до промјене“, рекао је Јосиповић.

Он сматра да те промјене још нису довољне, због чега мисли да још није вријеме за повлачење хрватске тужбе против Србије.

„Познато је да се добро сарађује у рјешавању судбине несталих, да се враћа културно благо и да Србија има Специјални суд за ратне злочине који ради врло добро. Дакле, ако се у томе буде још боље радило, не видим зашто би се тужили“, закључио је Јосиповић.

Новоизабрани хрватски предсједник Иво Јосиповић је рекао да је увјерен да тужба Србије против Хрватске нема изгледа на успјех.

Извор: Срна

Ostavi poruku