Hrvatska bi mogla preispitati odluku o tužbi za genocid protiv Srbije ako Beograd prihvati određene zahtjeve, izjavio je danas novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Ivo-Josipovic-2

Josipović je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da ne vidi razlog da se nastavi s tužbom ako bi Beograd prihvatio pregovore o nestalim licima, suđenjima za ratne zločine i vraćanju kulturnog blaga koje je nestalo u ratu.

„Tužbu može povući samo hrvatska vlada, dok predsjednik, kao jedan od kreatora spoljne politike, ali i odgovornosti prema hrvatskoj državi i građanima koji su bili žrtve ratnih događanja, može o tome puno toga reći“, rekao je Josipović.

Novoizabrani hrvatski predsjednik je podsjetio da je i on pisao tu tužbu, pa da se može reći da je i „emotivno za nju vezan“.

„Nijedna tužba nije sama sebi svrha. Ona ima smisla ako svoje ciljeve ne možete postići na drugi način“, rekao je Josipović.

On je podsjetio da je tužba nastala u vrijeme vrlo loše saradnje dvije države, kada Hrvatska pitanje zarobljenih i nestalih, povratak otetog kulturnog blaga i kažnjavanje ratnih zločina nije mogla drugačije ostvariti.

„To je vrijeme kada su se sakrivali podaci o nestalima, kada se nije priznavalo da je odneseno kulturno blago i kada Srbija uopšte nije sarađivala s Hagom, niti je kažnjavala ratne zločine. Poznato je da je tu došlo do promjene“, rekao je Josipović.

On smatra da te promjene još nisu dovoljne, zbog čega misli da još nije vrijeme za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije.

„Poznato je da se dobro sarađuje u rješavanju sudbine nestalih, da se vraća kulturno blago i da Srbija ima Specijalni sud za ratne zločine koji radi vrlo dobro. Dakle, ako se u tome bude još bolje radilo, ne vidim zašto bi se tužili“, zaključio je Josipović.

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović je rekao da je uvjeren da tužba Srbije protiv Hrvatske nema izgleda na uspjeh.

Izvor: Srna

Ostavi poruku