Koordinator Nove socijaldemokratije Dušan Janjić ocijenio je će najavljeno slanje crnogorskog ambasadora u Prištinu izazvati nove turbulencije u odnosima Srbije i Crne Gore.

Dusan-Janjic-1

“Kad god da se desi puno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kosova, to će izazvati reakciju Beograda koji će zbog svoje javnosti biti prinuđen da povuče žestok potez prema Podgorici“, rekao je Janjić za portal „Analitika“.

Prema ranijim najavama, puno uspostavljanje odnose Prištine i Podgorice desiće se na proljeće, s tim što u državnom vrhu postoje razlike oko dinamike uspostavljanja tih odnosa.

Janjić, koji je i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, ističe da je Crna Gora uradila gotovo sve da ne zaoštrava odnose sa Srbijom.

“U skladu sa tim tumači se molba, odnosno, preporuka Beograda da države regiona ne priznaju ili ne čine nove korake u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Prištinom, dok se ne sačeka mišljenje Međunarodnog suda pravde“, rekao je Janjić.

Janjić je uvjeren da srpska javnost neće imati mnogo razumijevanja za odluku Crne Gore o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa sa Prištinom, desila se ona prije li poslije odluke Međunarodnog suda pravde.

Ističući da će srpska javnost biti “ranjivija“ ako se to desi nakon odluke Suda, on očekuje da Međunarodni sud pravde neće ni da ospori, ali niti da podrži stav Srbije o Kosovu.

Ostavi poruku