Конзумирање вискија изазива јачи мамурлук у поређењу са вотком, објавили су данас амерички научници.  Разлог томе је број молекула названих „конгенери“, којих има више у вискију, него у вотки, објавио је истраживачки тим Универзитета Браун, преноси Би-Би-Си.Mamurluk-1Ови молекули садрже мање количине хемикалија попут ацетона, ацеталдехида и танина.

У студији се упозорава да конзумирање вотке умјесто вискија неће побољшати радну способност пијаног човјека сутрадан.

Резултати истраживања објављени су у журналу „Алкохолизам: клиничка и експериментална истраживања“.

У студији је учествовало 95 здравих добровољаца, који су попили три пута већу количину алкохола од оне која је закон дозвољава британским возачима.

Добровољци који су пили виски испричали су да су сутрадан имали јаче симптоме мамурлука, попут главобоље, жеђи и умора, у поређењу са особама које су конзумирале вотку.

Утврђено је да је општа радна способност и концентрација ослабила подједнако код обје групе добровољаца.

Крис Сорек, директор организације „Дринкавер“, која се бори против алкохолизма, каже да не постоји алкохолно пиће које не може да изазове мамурлук.

„Божић је вријеме дружења и прославе, али многи људи ће пити превише. Прекомјерно конзумирање било ког алкохолног пића може да изазове бројне нежељене краткорочне и дугорочне ефекте“, рекао је Сорек.

Ostavi poruku