Konzumiranje viskija izaziva jači mamurluk u poređenju sa votkom, objavili su danas američki naučnici.  Razlog tome je broj molekula nazvanih „kongeneri“, kojih ima više u viskiju, nego u votki, objavio je istraživački tim Univerziteta Braun, prenosi Bi-Bi-Si.Mamurluk-1Ovi molekuli sadrže manje količine hemikalija poput acetona, acetaldehida i tanina.

U studiji se upozorava da konzumiranje votke umjesto viskija neće poboljšati radnu sposobnost pijanog čovjeka sutradan.

Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu „Alkoholizam: klinička i eksperimentalna istraživanja“.

U studiji je učestvovalo 95 zdravih dobrovoljaca, koji su popili tri puta veću količinu alkohola od one koja je zakon dozvoljava britanskim vozačima.

Dobrovoljci koji su pili viski ispričali su da su sutradan imali jače simptome mamurluka, poput glavobolje, žeđi i umora, u poređenju sa osobama koje su konzumirale votku.

Utvrđeno je da je opšta radna sposobnost i koncentracija oslabila podjednako kod obje grupe dobrovoljaca.

Kris Sorek, direktor organizacije „Drinkaver“, koja se bori protiv alkoholizma, kaže da ne postoji alkoholno piće koje ne može da izazove mamurluk.

„Božić je vrijeme druženja i proslave, ali mnogi ljudi će piti previše. Prekomjerno konzumiranje bilo kog alkoholnog pića može da izazove brojne neželjene kratkoročne i dugoročne efekte“, rekao je Sorek.

Ostavi poruku