Svjetski mediji danas ukazuju na gorak ukus koji je ostao iza klimatskog sporazuma postignutog među velikim silama na samitu UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.Samit-KompenhagenU uredničkim komentarima govori se o „neuspjehu“, „razočaranju“ i pokušajima svjetskih lidera da sačuvaju obraz, iako njihov dogovor ne utvrđuje ciljeve o smanjenju emisija karbon dioksida, koje izazivaju zagrijavanje planete.

„Niske mete, odbačeni ciljevi: Neuspjeh u Kopenhagenu“, glasi naslov u onlajn izdanju britanskog lista „Gardijan“.

„Klimatski samit UN donio je slab okvirni globalni sporazum, ali nije ostvario ono za šta su se zalagali Britanija i mnoge siromašne zemlje, što donosi mjesece teških pregovora u budućnosti“, piše ovaj list.

„Dejli telegraf“ navodi da je „klimatski samit u Kopenhagenu skliznuo u haos nakon što su neke od zemalja u razvoju odbile plan o borbi protiv globalnog zagrijavanja koji je podržao američki predsjednik Barak Obama“.

„Mnogi ciljevi nisu ostvareni“ piše „Njujork tajmsa“.

„Sporazum se odnosi na mnoga pitanja zbog čijeg su rješavanja lideri došli ovdje. Ali mnogi učesnici klimatskih razgovora su nezadovoljni, od Evropljana, koji su jedini usvojili režim obavezujuće kontrole karbonskih emisija, do deleata iz najsiromašnijih zemalja, koje su prigovarale zato što su izostavljene iz ključnih pregovora“, navodi ovaj list.

Francuski ljevičarski list „Liberasion“ kritikuje svjetske sile jer nisu postigle dogovor o globalnom zagrijavanju, ali su bile u stanju da brzo reaguju i saniraju posljedice globalne ekonomske krize u posljednjih godinu dana.

„Moramo da se suočimo sa gorkom istinom: kada je riječ o spasavanju bankarskog sistema, dijalog je bio daleko efikasniji i odlučniji. Očigledno je lakše spasavati finansije nego planetu“, piše „Liberasion“.

Italijanska „Stampa“ opisala je dogovor kao „fasadu sporazuma“ koji je potpisan „u posljednjem trenutku na kraju frenetičnog dana radi spasavanja obraza“.

U Danskoj, zemlji domaćinu, listovi pišu da je ishod samita UN potvrdio novi svjetski poredak u kome su SAD priznale Kini status još jedne supersile.

Ostavi poruku