Загребачки Жупанијски суд одредио је 24-часовно задржавање у притвору за пет лица осумњичених за злочин над српским цивилима и паљење 20 кућа у селу Грубори код Книна, 25. августа 1995. године.Oluja-Krajina-1Након синоћњег саслушања, притвор је одређен Жељку Сачићу, бившем замјенику Младена Маркача који је командандовао хрватском специјалном полицијом, затим Франи Дрљи, који је био командир групе специјалаца у Груборима, Божидару Крајини, једном од командира групе специјалаца из Лучког, Бериславу Гарићу, активном припаднику МУП-а, као и Ивану Бенети пензионисаном полицајцу.

Хрватски медији су пренијели да се очекује да ће загребачко Жупанијско тужилаштво у року од 24 часа поднијети истражни захтјев, па би осумњичене у понедјељак поновно требало да испита истражни судија.

Свој петорици осумњичених некадашњих припадника специјалне полиције мјера задржавања одређена је због опасности од утицања на свједоке, те посебно тешких околности кривичног дјела за које се сумњиче.

Најављено је да ће истрага о овом ратном злочину бити настављена како би били утврђени и други могући починиоци.

На синоћњем испитивању детаљно је свједочио једино Жељко Сачић, док су се остала четворица осумњичених бранила су се ћутањем.

Сачић се сумњичи да је прикривао злочин у Груборима, у којем је 25. августа 1995. године, 20-ак дана након акције „Олуја“, убијено петоро старијих српских цивила и запаљено више од 20 кућа.

Тројица осумњичених некадашњих специјалаца се терете да су при претрази у Груборима крај Книна убили пет цивила и запалили већину стамбених и других објеката, након чега су са четвртим осумњиченим, односно непосредним надређеним на терену, усмено обавијестили команданта акције за подручје Плављанске долине да је акција протекла без инцидената.

О овоме су обавијештени штаб акције и тадашњи помоћник команданта штаба – пети осумњичени, за кога се сумња да није предузео мјере на утврђивању чињеничног стања о догађају у Груборима, у коме су учествовали припадници специјалне полиције.

Пети осумњичени је омогућио да 26. августа 1995. осумњичени учествују у акцији претраживања терена у мјесту Рамљанима, гдје су, такође, паљени цивилни објекти. Он је помагао у прикривању трагова кривичног дјела, као и спречавању процесуирања починилаца кривичних дјела у Груборима, наводи се саопштењу.

Хрватска полиција јуче је саопштила да је истрагом обухваћено 17 лица, међу којима и пет активних припадника МУП-а.

Прве информације о масакру саопштили су представници Уједињених нација, који су се тог дана налазили у рејону села, па чак и сликали специјалце како излазе из села.

Ostavi poruku