Ispred službenih prostorija Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) u centru Podgorice ukradena je srpska zastava, dok je jarbol polomljen.Podgorica-1Iz SNS-a je najavljeno da će o ovom incidentu izvijestiti ne samo crnogorsku policiju, već i međunarodnu i domaću javnost, jer, kako su naveli, nije prvi put da srpska zastava sa kancelarija Savjeta bude skrnavljena i kradena.

Savjet dodaje da je o brojnim prethodnim skrnavljenjima srpskih znamenja obavještavao podgorički Centar bezbjednosti, ali da oni „nisu našli za shodno“ ne samo da pronađu počinioce, već ni da obavijeste o toku istraga.

„Očekivali smo da policija, kao što to čini za simbole drugih naroda, bude revnosna, otkrije počinioce i privede ih pravdi, jer brojne su kamere koje okolo snimaju javne ustanove i lokale, a od sredstava javnog informisanja očekujemo da to javno žigošu“, navodi se u saopštenju.

Savjet je ocijenio da je očito da jedino simboli srpskog naroda u Crnoj Gori mogu biti vandalski uklanjani, cijepani, kradeni, a da sve ostane bez reakcije, čak i onih medija „koji stoluju“ za slobodne i nezavisne, posebno onih za koje se vjeruje da su prosrpski.

„SNS od crnogorske policije zahtjeva da se napokon pronađu izvršioci krađe i u nekoliko navrata prije toga skrnavljenja srpske zastave sa prostorija Savjeta, uz poruku svima da ne mogu ukrasti toliko zastava koliko ih je srpski narod spreman kupiti i sa ponosom isticati ne samo na svojim institucijama“, navodi se u saopštenju.

Ostavi poruku