Код споменика у фочанској Јошаници и на градском гробљу у Фочи данас је служен помен за 56 српских цивила и војника, које су на Никољдан 1992. године побиле муслиманске снаге из Горажда.Svijece-1Међу жртвама је било 37 жене, дјеце и стараца.

Помену су присуствовали родбина погинулих, представници општине, Борачке и Организације породица погинулих и несталих бораца и цивила.

„Припадници Прве дринске бригаде такозване Армије БиХ из Горажда, којом је командовао Заим Имамовић, са јаким снагама окружиле су 19. децембра 1992. године села и засеоке Јошанице, у којима је српски народ славио Светог Николу. За само неколико часова побијено је 56 војника и цивила, међу којима је било дјеце и жена“, рекао је Анђелко Грујичић, коме су побијени син јединац, отац, мајка, два брата, стриц и стрина.

Приликом напада побијене су читаве породице Вишњића – 17 чланова, Благојевића, Стевановића, Стојановића, Ивановића, Давидовића, Кулића, Мићевића, Шкипина, Иконића и друге у око 18 села и заселака.

Спаљено је 68 кућа, а злочинци нису имали милости ни према дјеци, па су ножем усмртили двоипогодишњу Данку Тановић, те брата и сестру Дражена и Драгану Вишњић од 10, односно 12 година живота. Убијен је и деведесетосмогодишњи Раде Пљеваљчић.

Иако се знају имена починиоца овог злочина, којима је допуњена ранија кривична пријава, Суд БиХ још није процесуирао овај, један од највећих погрома српског народа у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Ostavi poruku