Kod spomenika u fočanskoj Jošanici i na gradskom groblju u Foči danas je služen pomen za 56 srpskih civila i vojnika, koje su na Nikoljdan 1992. godine pobile muslimanske snage iz Goražda.Svijece-1Među žrtvama je bilo 37 žene, djece i staraca.

Pomenu su prisustvovali rodbina poginulih, predstavnici opštine, Boračke i Organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i civila.

„Pripadnici Prve drinske brigade takozvane Armije BiH iz Goražda, kojom je komandovao Zaim Imamović, sa jakim snagama okružile su 19. decembra 1992. godine sela i zaseoke Jošanice, u kojima je srpski narod slavio Svetog Nikolu. Za samo nekoliko časova pobijeno je 56 vojnika i civila, među kojima je bilo djece i žena“, rekao je Anđelko Grujičić, kome su pobijeni sin jedinac, otac, majka, dva brata, stric i strina.

Prilikom napada pobijene su čitave porodice Višnjića – 17 članova, Blagojevića, Stevanovića, Stojanovića, Ivanovića, Davidovića, Kulića, Mićevića, Škipina, Ikonića i druge u oko 18 sela i zaselaka.

Spaljeno je 68 kuća, a zločinci nisu imali milosti ni prema djeci, pa su nožem usmrtili dvoipogodišnju Danku Tanović, te brata i sestru Dražena i Draganu Višnjić od 10, odnosno 12 godina života. Ubijen je i devedesetosmogodišnji Rade Pljevaljčić.

Iako se znaju imena počinioca ovog zločina, kojima je dopunjena ranija krivična prijava, Sud BiH još nije procesuirao ovaj, jedan od najvećih pogroma srpskog naroda u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ostavi poruku