Центар опструкције повратка Срба у Федерацију БиХ је Сарајево, оцијенио је секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драгомир Ковач.

Sarajevo-1Ковач је нагласио да је Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ за повратак Срба у пет сарајевских општина у 2008. години издвојила 2,3 милиона КМ, али од тада па до данас у тим општинама, како каже, није уграђена ниједна цигла за изградњу повратничких кућа.

Он је апеловао на локалну, градску и кантоналну власт да прекину са опструкцијама, јер ни у једном граду у БиХ није то тако изражено као у Сарајеву.

„У Сарајеву се ради о системској опструкцији обнове куће повратницима Србима, јер то је присутно чак у фази пројектовања и процјене степена оштећености објеката. Тако у старту људе наводе да не прихвате те пројекте“, рекао је Ковач за „Независне новине“ и подсјетио да је одобрено 25.000 КМ по једној стамбеној јединици.

Он је нагласио да би конститутивност народа требало да буде заступљена и у јавним установама у Сарајеву, јер у њима ради само око три одсто Срба.

Јово Јањић, предсједник Удружења грађана Демократска иницијатива сарајевских Срба (ДИСС), наводи да је основни проблем у општинама које су направиле на стотине административних баријера.

„Траже се увјерења о кретању, урбанистичке дозволе, документација о легализацији објеката и низ других докумената. Имамо и своје представнике у тим комисијама, али они су улагали приговоре и бивали прегласани“, објаснио је Јањић.

Одговорним за овакво стање Јањић сматра кантоналне и федералне власти, али донекле и Владу РС, која, како је рекао, даје новац за повратак Срба у ФБиХ према критеријумима општина, док Влада Кантона Сарајево годинама обнавља куће Бошњацима повратницима у РС.

Један од таквих примјера је прошлоседмични пројекат сарајевске кантоналне владе, која је издвојила око 1,3 милиона КМ за повратак Бошњака у источну Босну.

Извор: СРНА

Ostavi poruku