Centar opstrukcije povratka Srba u Federaciju BiH je Sarajevo, ocijenio je sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač.

Sarajevo-1Kovač je naglasio da je Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH za povratak Srba u pet sarajevskih opština u 2008. godini izdvojila 2,3 miliona KM, ali od tada pa do danas u tim opštinama, kako kaže, nije ugrađena nijedna cigla za izgradnju povratničkih kuća.

On je apelovao na lokalnu, gradsku i kantonalnu vlast da prekinu sa opstrukcijama, jer ni u jednom gradu u BiH nije to tako izraženo kao u Sarajevu.

„U Sarajevu se radi o sistemskoj opstrukciji obnove kuće povratnicima Srbima, jer to je prisutno čak u fazi projektovanja i procjene stepena oštećenosti objekata. Tako u startu ljude navode da ne prihvate te projekte“, rekao je Kovač za „Nezavisne novine“ i podsjetio da je odobreno 25.000 KM po jednoj stambenoj jedinici.

On je naglasio da bi konstitutivnost naroda trebalo da bude zastupljena i u javnim ustanovama u Sarajevu, jer u njima radi samo oko tri odsto Srba.

Jovo Janjić, predsjednik Udruženja građana Demokratska inicijativa sarajevskih Srba (DISS), navodi da je osnovni problem u opštinama koje su napravile na stotine administrativnih barijera.

„Traže se uvjerenja o kretanju, urbanističke dozvole, dokumentacija o legalizaciji objekata i niz drugih dokumenata. Imamo i svoje predstavnike u tim komisijama, ali oni su ulagali prigovore i bivali preglasani“, objasnio je Janjić.

Odgovornim za ovakvo stanje Janjić smatra kantonalne i federalne vlasti, ali donekle i Vladu RS, koja, kako je rekao, daje novac za povratak Srba u FBiH prema kriterijumima opština, dok Vlada Kantona Sarajevo godinama obnavlja kuće Bošnjacima povratnicima u RS.

Jedan od takvih primjera je prošlosedmični projekat sarajevske kantonalne vlade, koja je izdvojila oko 1,3 miliona KM za povratak Bošnjaka u istočnu Bosnu.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku